Muzej Republike Srpske: Po novac na više adresa

Objavljeno: 27. 2. 2015 u 14:56h

Budžet Muzeja Republike Srpske za 2015. iznosi 95.000 KM, što nije dovoljno za realizaciju svih projekata u ovoj godini.

Rekla je ovo na konferenciji za novinare direktor Nada Puvačić.

Muzej RS ostvario je značajne rezultate u 2014, a u ovoj godini osnovni cilj ove ustanove biće realizacija nekoliko velikih autorskih projekata koji su pripremani nekoliko godina, za šta će im biti neophodna i znatna novčana sredstva.

“Svjesni smo da ne možemo samo da se oslanjamo na Ministarstvo prosvjete i kulture RS kada je u pitanju finansiranje i rad Muzeja, tako da ćemo se ove godine potruditi da apliciramo na grantove Ministarstva civilnih poslova BiH, kod raznih ambasada evropskih država, a apliciraćemo i na projekte Evropske unije”, istakla je Puvačićeva.

Kada su u pitanju planovi za ovu godinu, budžet Muzeja RS, ali i ugled i značaj pred publikom trebalo bi da na viši nivo podigne otvaranje suvenirnice, koja bi trebalo da bude spremna na proljeće.

Pored toga, stručnjaci iz Muzeja RS već predano rade na značajnim izložbama koje će obilježiti ovu godinu. Prva koju će publika u Banjaluci moći da pogleda je “Ljekovito i otrovno bilje”, a priprema je Nataša Kovačević iz Prirodnjačkog odjeljenja, koja je na istraživanju radila pune dvije godine.

Dan grada Banjaluka biće u znaku izložbe Istorijskog odjeljenja koju priprema Milenko Đorđević, a riječ je o izložbi “70 godina od oslobođenja grada Banje Luke”, koja će obuhvatati kako dokumenta, tako i brojne eksponate.

Proteklu godinu obilježio je značajan uspjeh zmijanjskog veza, a u ovoj publiku očekuje izložba “Zmijanjski vez” iz fundusa Muzeja RS koju priprema Danijela Đukanović iz Etnološkog odjeljenja.

Planiran je i nastavak projekta “Eurofarm” koji Muzej RS radi sa Univerzitetom u Londonu, a vodi ga Ivana Pandžić iz Arheološkog odjeljenja, kao i rekonstrukcija dijela stalne izložbene postavke, nabavka nove opreme, tradicionalne manifestacije, razna istraživanja, konzervacija, te serija stručnih predavanja iz arheologije, etnologije i etnomuzikologije.

Gostovanja

Pored autorskih projekata koji će biti predstavljeni u Banjaluci, Muzej RS će raditi i na promociji našeg blaga u gradovima Evrope. Tako će se izložba “Kameni svijet ledenog doba” predstaviti u Kopru od 5. marta do 18. maja, izložba “Kićenje” putuje u Beograd, a planirane su i gostujuće izložbe iz nekoliko evropskih gradova u Banjaluci.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/muzej-republike-srpske-po-novac-na-vise-adresa/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])