Važno da galerije u Banjaluci zažive

Objavljeno: 25. 2. 2015 u 09:42h

Otvaranje izložbenog prostora “Galerija” u Banjaluci je odličan potez, jer su umjetnici shvatili da moraju da pronađu alternativne mogućnosti izlaganja i predstavljanja onoga što rade. To znači da nije problem u produkciji, nego u distribuciji.

slikacitava (4)

Rekao je ovo umjetnik Mladen Miljanović i dodao da samo otvaranje izložbenog prostora i nije toliko značajno, koliko je važno da taj prostor nastavi da radi.

“Imali smo ranije iskustava da se dobri izlagački prostori otvore, svi to vrlo rado prihvatimo, i onda se nakon godinu dana, zbog strategije koja nije dugoročna i zbog nemogućnosti pronalaska sredstava da se to sve finansira, dešava da prostor prestaje da radi”, kazao je Miljanović.

On je istakao da su umjetnici svjesni da je teško doći do realizacije izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske ili Banskom dvoru Kulturnom centru, jer je potrebno ispuniti određene kriterijume i zato je dobro da su shvatili da sami moraju da se izbore za to da se predstave javnosti.

“I to je jedini mogući način, jer nemamo mi ništa od čekanja da se otvori neka nova galerija od strane nadležnih institucija kulture”, mišljenja je Miljanović.

Po njemu je jedan ovakav avangardni prostor efektivniji i isplativiji za same umjetnike, jer oni mogu da kreiraju izlagačku politiku na način na koji oni misle da je odgovarajuća trenutnoj situaciji.

“Takvi izlagački prostori su fleksibilniji u vezi sa pitanjem programa u odnosu na institucionalne koji imaju svoje kriterijume u koje se većina umjetnika ne uklapa”, istakao je Miljanović.

Jedan od inicijatora otvaranje novog izložbenog prostora “Galerija” je umjetnik Ognjen Radumilo koji je naglasio da ih je na taj korak podstakao veliki broj sjajnih ljudi i umjetnika, čiji rad poštovaoci umjetnosti i šira publika nemaju priliku da vide i upoznaju, a da to nisu “zidovi kafana, restorana, udruženja koja nisu usko vezana za njihovu priču”.

“Udruženje građana “Galerija” je osnovano sa namjerom da kroz svoj rad potiče kulturu, umjetnost, humanitarne aktivnosti, te sve druge vidove razvoja socijalnog društva”, istakao je Radumilo.

Svi oni koji su znatiželjni i žele više da saznaju o čemu se zapravo radi, mogu da prošetaju do “Galerije” gdje je trenutno u toku izložba slika već prepoznatljivih i sjajnih likovnih stvaralaca, a to su Renato Rakić, Mihajlo Nikolić, Danijela Đukić, Biljana Marjanović, Nikola Zaklan, Zoran Suvajac.

“Oni su se predstavili raznim tehnikama, u zavisnosti od trenutnog perioda koji sada rade, tj. ulje na platnu, akvarel, grafika, 3D slike, a ono što ih povezuje u cjelinu je apsolutni rad dušom, ljubav i neodustajanje od slikarskog alata. Tu je i unikatni nakit ručne izrade, kao i torbe sa potpisom udruženja “Iskra”, kojima želimo da damo podršku kroz ovaj vid saradnje”, pojasnio je Radumilo.

Dodao je da im je namjera da svim umjetnicima i stvaraocima, bilo da su oni akademski obrazovani ili se stvaralaštvom bave amaterski, pomognu prije svega u popularizaciji njihovog rada, a potom i u širenju mreže potencijalnih kupaca.

Scena

“Umjetnička scena u Republici Srpskoj je sjajna, ali još niko nije podigao zavjesu. Naime, umjetnici nemaju priliku da se pokažu, a zatim i dokažu, pa iz tog razloga neki i “dižu ruke” od struke i pronalaze se u nekim drugim zanimanjima od kojih mogu da žive. Nadamo se da ćemo to promijeniti”, rekao je Ognjen Radumilo.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/vazno-da-galerije-u-banjaluci-zazive/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])