Bogat program “Noći muzeja”

Objavljeno: 3. 5. 2013 u 10:13h

Muzeji u Republici Srpskoj i ove godine spremaju se da obilježe “Noć muzeja”, značajan praznik muzeja širom svijeta, koja će biti održana 18. maja.

noc muzeja

Vrata Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i Muzeja Republike Srpske biće otvorena do kasno u noć za sve posjetioce, a raznovrsni programi upotpuniće ovaj kulturni događaj.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je “Muzeji: pamćenje+kreativnost = socijalne promjene” koja upućuje na bogatstvo našeg istorijskog nasljeđa koje čuvaju muzeji, te neophodnosti pomirenja tradicionalne misije sa kreativnosti, sa ciljem razvoja i transformacije kako publike tako i društva.

– Potvrđene su realizacije izložbe “Mogu biti gadno strpljiv(a)/ I Can Be Outrageoysly” i koncert pop benda “JINX” na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS – saopštili su iz Muzeja.

Iz Muzeja RS najavili su da će posjetioci do 23 časa imati priliku da razgledaju sve postavke muzeja među kojima i najnoviju, postavljenu u Izložbenom salonu, pod nazivom “Košulje – Kolekcija ženskih košulja s kraja XIX do sredine XX vijeka”.

– U ovogodišnjoj Noći muzeja učestvovaće 160 učesnika, predškolske i školske djece kao i studenata Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, a program pod nazivom “Tradicionalno u savremenom” biće održan u prostorijama Stalne postavke – saopštili su iz Muzeja RS.

Dodaju da će posjetioci imati priliku da uživaju u nastupima plesnog studija “City Jazz”, CKUDM “Veselin Masleša”, te da će se veče završiti nastupom muzičkih sekcija banjalučkih srednjih škola.

Prva Noć muzeja

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom “Lange Nacht der Museen” 1997. godine. Zbog velikog interesa i načina na koji je ideja o samom događaju realizovana ubrzo se proširio na više institucija i različitih gradova širom Evrope pa i svijeta.

Izvor: Glas/Aleksandra Madžar

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/bogat-program-noci-muzeja/||claudebot