Muzej savremene umjetnosti RS i ove godine u “Evropskoj noći muzeja”

Objavljeno: 26. 3. 2013 u 11:47h

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske osmi put će učestvovati na manifestaciji “Evropska noć muzeja”, koja se održava 18. maja, potvrđeno je u Muzeju.

Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

U ovoj ustanovi kulture podsjećaju da se Muzej, na poziv francuskog Ministarstva kulture i informacija, od 2006. godine prvi u BiH pridružio porodici hiljada evropskih muzeja u obilježavanju “Noći muzeja”.

Cjelokupan program Muzeja, kao i logo ove ustanove, biće objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji, plakatu i pozivnicima, “rame uz rame” sa evropskim ustanovama i institucijama kulture.

“Evropska noć muzeja”, pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, od 2011. godine je usko povezana sa Međunarodnim danom muzeja – 18. maj ustanovljenim od Međunarodnog savjeta muzeja koji je uvijek fokusiran na različitu muzejsku temu.

U Muzeju savremene umjetnosti Srpske navode da ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja “Muzeji: pamćenje + kreativnost = socijane promjene” upućuje na bogatstvo istorijskog nasljeđa koje čuvaju, te neophodnosti pomirenja svoje tradicionalne misije sa kreativnošću, s ciljem razvoja i transformacije kako publike tako i društva.

Program za ovogodišnju manifestaciju “Noć muzeja” još je u pripremi, ali je potvrđeno da će biti održani izložba “Mogu biti gadno strpljiv/a/” i koncert pop benda “Džinks” /JINX/ na platou ispred Muzeja.

Selektor izložbe je teoretičar umjetnosti i medija Predrag Terzić, a umjetnici koji će biti predstavljeni na izložbi su Borjana Mrđa, Irena Sladoje, Viktorija Banda, Mila Panić, Radenko Milak, Mladen Miljanović, Slobodan Vidović, Igor Bošnjak, grupa “Tačka”, Miodrag Manojlović, Bojan Stevanić, Nenad Malešević i Miroslav Stakić.

U okviru prošlogodišnje “Noći muzeja” učestvovalo je gotovo 4.000 evropskih ustanova, a pojedinačni programi i aktivnosti privukle su više od dva miliona posjetioca.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/muzej-savremene-umjetnosti-rs-i-ove-godine-u-evropskoj-noci-muzeja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])