Svečani doček pravoslavne Nove godine

Objavljeno: 10. 1. 2013 u 12:00h

Grad Banjaluka i Kulturni centar Banski dvor organizuju svečani doček pravoslavne Nove 2013. godine po julijanskom kalendaru.

Foto: Ognjen Golubović

Svečani program počinje u nedjelju, 13. januara, u 21.30 časova ispred Banskog dvora nastupom Gradskog tamburaškog orkestra sa solistima, te Narodnim orkestrom “Masleša” sa solistima i folklornim ansamblom sve do ponoći, saopšteno je Srni iz Banskog dvora.

U ponoć počinje moleban u Hramu Hrista Spasitelja, a po završetku molebana nastupaju Krajiški trubači do 1.45 časova.

Milorad Petrić, direktor Kulturnog centra Banski dvor, ustanove koja svake godine organizuje proslavu međunarodne i pravoslavne Nove godine, kaže da će doček koji slijedi biti obilježen prvi put ispred crkve.

Prema njegovim riječima, program je namijenjen za različitu publiku i trajaće do pet minuta do ponoći, nakon čega će vjernici otići u crkvu na molitvu.

“Ljudi u ponoć idu na moleban, da se mole za uspješnu Novu godinu, poslije čega će program nastaviti Krajiški trubači. Program će ove godine biti u okviru pravoslavnih običaja”, rekao je Petrić.

On je dodao da je organizatorima cilj da stvore opštenarodno veselje na platou ispred hrama Hrista Spasitelja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/svecani-docek-pravoslavne-nove-godine/||claudebot