Dani francuske kulture u novembru posvećeni ženama

Objavljeno: 14. 11. 2012 u 11:28h

Francuski institut u BiH i ovog novembra kao i prethodna dva organizuje tematske Dane francuske kulture. Ove godine su posvećeni ženama.

Najviše će se obradovati ljubitelji nekonvencionalnog i dokumentarnog filma koje privlači ova tema jer je institut pripremio 2 igrana i 2 dokumentarna filma koja će biti prikazana u Kantini Doma omladine od 19. do 22. novembra od 20 časova.

Prvi na repertoaru će se naći libansko-francuski igrani film „Karamel“ koji govori o pet žena koje razmjenjuju svoja iskustva i probleme u kozmetičkom salonu.

Zatim će se naredna dva dana prikazati dva dokumentarna filma, u utorak 20. novembra film „Fransoaz Eritije i zakoni pola“, a u srijedu 21.11. film „Ima li moj mozak pol?“ Nakon oba filma uslijediće diskusije pod vođenjem stručnjaka iz oblasti džender pitanja, Milene Karapetrović i Aleksandre Hadžić Krnetić.

Mini filmska revija će se završiti u četvrtak 22.11. igranim filmom „Sve što sija“ („Tout ce qui brille“) novije francuske produkcije koji je izazvao velik interes kako u Francuskoj tako i u cijeloj Evropi.

Igrani filmovi imaju titlove na lokalnom jeziku dok dva dokumentarna filma imaju titlove samo na engleskom jeziku.

Pored ovih sadržaja povodom Dana francuske kulture u novembru u BiH dolazi i francuska pozorišna trupa „Le Tourbillon“ koja će se predstaviti predstavom „Mitsu“ rađenom po tekstu poznate francuske književnice Kolet. U Banjaluci predstava će biti prikazana u četvrtak 22.11. od 20.30 časova na sceni „Petar Kočić“ Narodnog pozorišta RS. Predstava se izvodi na francuskom jeziku, ali će imati titl na lokalnom jeziku. Ranije u toku dana studenti sa katedre za francuski jezik i književnost imaće priliku da se upoznaju i druže sa rediteljkom i glumicom iz ove predstave.

U petak 23. novembra planirana je mini izložba radova koji su nastali na radionicama sito štampe koje su u julu 2012. godine vodile dvije Francuskinje pod nazivom „Seribalkans“. Izložba i druženje sa učesnicima odigraće se u kafiću Mister X od 20 časova, a od 21.30 časova će početi žurka sa dvije DJ-ice, Elle M iz Sarajeva i Marie Cherie iz Banjaluke.

Program manifestacije se završava u ponedjeljak 26. novembra prikazivanjem filma „Mi, Princeze od Kleva“ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u 18.30 časova. Film govori o reakcijama mladih iz marsejskog geta na poznati francuski roman iz 17. vijeka „Princeza od Kleva“ Gospođe de Lafajet. Film je na francuskom jeziku sa titlovima na engleskom.

Ulaz na sva dešavanja je besplatan.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/dani-francuske-kulture-u-novembru-posveceni-zenama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])