“Šta se dogodilo sa zbirkom Draginje i Voje Terzić?” u MSU RS

Objavljeno: 15. 10. 2012 u 13:59h

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u utorak, 16. oktobra 2012, sa početkom u 20.00 časova, biće otvorena izložba “Šta se dogodilo sa zbirkom Draginje i Voje Terzić?”.

Prošlo je više od šest decenija otkako su Draginja i Vojo Terzić, skromni i požrtvovani radnici, svoju ljubav prema umjetnosti i pasioniranu strast prema prikupljanju pretočili u vrijednu zbirku jugoslovenskog slikarstva.

Sticajem životnih okolnosti, Terzići su u Dubrovniku upoznali Kostu Strajnića, umjetnika, istoričara umjetnosti i jednog od naznačajnjih teoretičara između dva rata. Strajnić, ujedno i veliki kolekcionar, presudno je uticao da ovaj bračni par svoju ljubav prema umjetnosti pretoči u vlastitu misiju sakupljanja umjetničkih djela jugoslovenskog slikarstva.

Svjesni vrijednosti formirane zbirke, bračni par Terzić je 1977. godine sa Gradom Banjaluka potpisao ugovor o doživotnom izdržavanju, koji je podrazumijevao da Terzići, poslije smrti, Banjaluci daruju trećinu zbirke i galerijski prostor na trajno korišćenje i javno izlaganje.

Galerija „Terzić“ je bila otvorena za javnost sve do smrti Draginje Terzić 2003. godine i tada je brojala blizu 800 djela, među kojima su se posebno isticala djela Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Jovana Bijelića, Mila Milunovića, Gabrijela Jurkića, Ivanke Bukovac, Romana Petrovića, Pere Popovića, Vojislava Hadžidamjanovića, Ismeta Mujezinovića, Đure Pulitike, Borislava Aleksića, Mersada Berbera, Radenka Miševića, Stojana Aralice, Koste Hakmana i mnogih drugih. Ova zbirka je smatrana najobimnijom privatnom zbirkom u nekadašnjoj SFRJ!

Okončanjem ostavinske rasprave 2008. godine, trećina djela – po Ugovoru o doživotnom izdržavanju – pripala je Banjaluci u trajno vlasništvo, a zbirka je, do sanacije objekta, predata Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske na čuvanje.

Stručnom ekspertizom zbirke mr. Milica Kotur, restaurator-konzervator, konstatovala je da su djela zatečena u različitom stepenu očuvanosti, zbog čega je neophodno preduzeti konzervatorske mjere kojima bi se sačuvala od daljeg propadanja i restauratorske radnje kojima bi se slikama vratio prvobitni izgled i sjaj, te samim tim produžio njihov vijek.

Pomenutom izložbom Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, na stručan i odgovoran način, želi da stane iza ove profesionalne obaveze i pomogne da vrijedna umjetnička djela, koja su u vlasništvu Grada Banjaluke, dobiju svoj trajni izložbeni prostor i mogućnost da budu prezentovana javnosti.

Izložbu će pratiti i idejno-arhitektonsko rješenje adaptacije Galerije „Terzić“, koje je izradio Arhitektonsko-građevinski biro „ADG-2000“. Javna prezentacija ovog rješenja biće održana 23. oktobra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba “Šta se dogodilo sa zbirkom Draginje i Voje Terzić?” biće otvorena do 16. novembra ove godine.

Izvor: ASBL

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/sta-se-dogodilo-sa-zbirkom-draginje-i-voje-terzic-u-msu-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])