Počinju ”Dani frankofonije” u Banjaluci

Objavljeno: 6. 3. 2012 u 18:12h

Dani frankofonije počinju 9. marta u 10h u Francuskom institutu u Banjaluci jezičkim takmičenjem “Jeunes Francophones” (mladi frankofonisti) za studente francuskog jezika i knjizevnosti iz Banjaluke.

Ova manifestacija se obiljeležava od 1998. godine. Frankofoni iz cijelog svijeta, a smatra se da ih ima oko 200 miliona, tim povodom organizuju niz kulturnih sadržaja.

Zastava frankofonije

Ljubitelji francuskog jezika i kulture moći će da dođu na cirkusku predstavu francuskog umjetnika (10. marta u Domu omladine), da zajedno sa njim nauče osnove žongliranja, zatim da pogledaju frankofone igrane i dokumentarne filmove (14. i 15. marta na PMF-u u 19:00), da učestvuju u debati na temu „Progres u 18. vijeku i danas“ (22. marta u 18:00 u Biblioteci) i da slučaju koncert francuskog pank-dab benda „La phaze“ (27. marta u Domu omladine).

Oni koji uče francuski jezik, pored gore pomenutih dešavanja, pozivaju se da učestvuju na jezičkim takmičenjima na kojima mogu da osvoje brojne nagrade, da provjere svoje znanje na polaganju međunarodno priznatih ispita iz francuskog jezika (17. i 31. marta, upis do 12. marta), te da se upoznaju za radom francuskog pisca i filozofa Žan-Žaka Rusoa, povodom 300 godina od njegovog rođenja, na predavanjima profesora iz Francuske i Švajcarske (23. marta u 14:00 na Filološkom fakultetu).

Za srednjoškolce i studente francuskog jezika i filozofije raspisan je konkurs za radove na temu progresa.

Za najmlađe su organizovane kreativne radionice, uvođenja u tehnike trapeza (10. marta u Narodnom pozorištu u 11:00) i spajanja umjetnosti i reciklaže na temu „Afrika“ (24. marta od 11:00 do 13:00 u Dječijoj biblioteci).

Za radionice je potrebno prijaviti se e-mejlom na [email protected] ili telefonom na 051/239-219 (svakim radnim danom između 9:00 i 13:00).

„Dani Frankofonije“ u Bosni i Hercegovini se obilježavaju od 2003. godine. Ovu manifestaciju su, pored Francuskog instituta BiH koji je organizator, podržali Ministarstvo spoljnih poslova BiH, te ambasade Francuske, Švajcarske, Egipta, Grčke i Rumunije.

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/pocinju-dani-frankofonije-u-banjaluci/||claudebot