Nastup banjalučkih umjetnika na karnevalu u Rio de Žaneiru

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

U periodu od 17.2. do 23. 2. 2012. godine, pet istaknutih banjalučkih umjetnika će putovati u Rio de Žaneiro, gdje će u okviru najvećeg karnevala na svijetu, nastupati kao predstavnici Banjaluke, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Karneval u Riu

Ovaj tim sastavljen od članova udruženja građana Afrodizijak (Darko Đekić i Damir Marjanović), udruženja Sopot (Milan Aćimović), Udruženja za razvoj urbane kulture (Dejan Ilić–DJ Woodie) i predstavnik Muzeja savremene umjetnosti RS (Nemanja Mićević), pozvani su na nedavno održanom izboru i selektiranju gostiju iz inostranstva, ispred glavne i najveće škole za predvođenje karnevala pod nazivom Mangueira koja je ujedno i najstarija škola SAMBE u Južnoj Americi.

Njihova praksa se odnosi na biranje i pozivanje različitih umjetnika iz drugih zemalja kako bi karneval, od ogromnog značaja za njihovu zemlju, kulturu i tradiciju, bio upotpunjen raznim bojama svijeta, pa tako u sklopu karnevala organizator obezbjeđuje pozvanim umjetnicima prostor i prateću opremu za muzičke nastupe i performanse na više lokacija u Rio de Ženeiru.

Ova kulturološka razmjena organizacija iz Brazila i BiH je od velikog značaja za naše umjetnike i udruženja. Svi predstavnici iz Banjaluke koji se bave muzikom, dizajnom, fotografijom, čine delegaciju umjetnika u zajedničkim performansima, a predstavnici su naše tradicije, kulture, dizajna i kompozicija sa jakim autorskim pečatom na profesionalnom nivou, već dugi niz godina. Članovi ovog tima su i na pojedinačnom radnom polju i djelovanju istaknuti muzički radnici i umjetnici grada Banjaluke.

Institucije koje su prepoznale značaj ovog projekta, te svojim preporukama podržale odlazak naše delegacije u Brazil su Muzej savremene umjetnosti RS, SPD Jedinstvo, Narodno pozorište Republike Srpske, KUD Masleša, KUD Pelagić i Omladinski savjet Banjaluke, a neophodna finansijska sredstva za troškove puta su obezbijedili Kabinet Predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Grad Banjaluka, te na taj način omogućili našoj delegaciji da promoviše Banjaluku i Republiku Srpsku na najvećem karnevalu na svijetu.

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Copiright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

Postanite i Vi dio Banjaluka.com tima

Vaš Email (mandatorno)

Fotografije i video sadržaj slati na e-mail [email protected]