U Muzeju RS otvorena izložba “Ustaška propaganda”

Objavljeno: 27. 10. 2017 u 19:27h

Izložba Ustaška propaganda (1941-1945), otvorena je u četvrtak, 26. oktobra 2017. godine u 18 časova u Muzeju Republike Srpske. Izložba sadrži fotografije, dokumente, plakate, letke, štampu i audio-vizuelne medije.

Autor izložbe je kustos istoričar Milenko Đorđević a izložbu je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Izložba prezentuje sredstva propagandnog djelovanja pomoću kojih je ustaški režim nastojao da ostvari svoje vojne, političke, ekonomske i kulturne ciljeve u NDH.

U Muzeju RS tokoma narednih nekoliko mjeseci, publika će moći pogledati ovu originalnu arhivsku građu iz Zbirke za savremenu istoriju od 1941. godine. Izložba će biti otvorena do proljeća iduće godine.

“Biće organizovana stručna vođenja i muzejski časovi, koje će voditi kustos izložbe a u prethodnom dogovoru sa direktorima škola. Dopise o izložbi šaljemo nastavnicima i profesorima u osnovnim, srednjim školama i fakultetima. Kao što je i praksa Muzeja RS, kada su autorske izložbe u pitanju, izložbe čija se tema naslanja na nastavni plan i program, imaju izuzetnu ulogu u razumijevanju određenog istorijskog perioda. Sadržaj predavanja prolagođavamo uzrastu, pa i učenici i studenti dobiju svojevrstan uvid u autentične dokumente i mogućnost da istoriju objektivno tumače na osnovu kulturno-istorijske građe. Djeca će na ovaj način, umjesto časa u učionici, moći u prostoru Muzeja, u ambijentu izložbe, od kustosa istoričara saznati sve dodatne detalje o pomenutoj tematici. Kao i do sada, program predavanja posebno je pripremljen i za istorijske sekcije” – izjavila je Nataša Nogo, Viši muzejski pedagog u Odjeljenju za obrazovno pedagoški rad.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/u-muzeju-rs-otvorena-izlozba-ustaska-propaganda/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot