U koricama knjige sabrano pola vijeka službovanja protojereja stavrofora Ratka Radujkovića

Objavljeno: 25. 11. 2017 u 16:56h

Knjiga pod nazivom „Moja sjećanja i poslušanja“ autora protojereja stavrofora Ratka Radujkovića promovisana je u četvrtak uveče u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Knjiga je nastala kao rezultat pola vijeka službovanja oca Radujkovića, koji je među korice sabrao sjećanja na djetinjstvo u rodnim Drugovićima, odrastanje, školovanje, službovanje, ali i borbu za opstanak Eparhije banjalučke i Srpske pravoslavne crkve kroz decenije.

Knjiga je podijeljena u tri dijela. Prvi, koji obuhvata period od 1965. do 1991. godine, opisuje stradanje crkve u doba komunizma, a drugi, koji se odnosi na godine od 1991. do 1995, rat i borbu za očuvanje crkve. U trećem dijelu, koji obuhvata period od 1995. do 2015. godine, autor piše o obnovi života i hramova na području banjalučke eparhije.

“Svako će zasigurno u ovom iskrenom pisaniju naći nešto interesantno i uvidjeti kako se iz dana u dan slagao mozaik veoma bogatog i u mnogim segmentima značajnog života koji i danas ispisuje nove retke” – istakla je recenzent knjige Radmila Kulundžija i dodala da je, osim što je autobiografsko djelo, ova knjiga i hronika jednog vremena u kojoj su zabilježena dva rata i poratno vrijeme.

Predgovor knjige potpisuje direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, koji je kazao da je otac Radujković svjedok jednog za crkvu veoma teškog vremena.

“Koliko je samo puta pokucao na vrata činovnika u opštini ne bi li izmolio jedno malo rješenje da crkvi bude bolje, a takvih stvari bilo je na hiljade. Vjera u pravoslavlje i njegova borba uspijevali su da slome i najteže prepreke” – istakao je Davidović i dodao da je jedina „zamjerka“ na ovo djelo to što je autor isuviše skromno pisao o svojoj nadljudskoj borbi za očuvanje eparhije.

Otac Radujković zahvalio je Bogu na milosti i blagoslovu tokom svih godina službovanja i dodao da mu je supruga Branka bila najveća podrška i oslonac.

Izvor: Glassrpske/M. L.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/u-koricama-knjige-sabrano-pola-vijeka-sluzbovanja-protojereja-stavrofora-ratka-radujkovica/||claudebot