Sibirski umjetnici nastupili u Banjaluci

Objavljeno: 13. 9. 2017 u 14:39h

Nastupom na maloj sceni Dječijeg pozorišta u Banjaluci, ruski umjetnici teatra “Skena” završili su ovogodišnji projekat “Bogotol-Sibir-Balkan”.

Umjetnici-amateri pozorišta “Skena” iz ruskog grada Bogotol izveli su sinoć predstave po komadima Antona Pavloviča Čehova i Branislava Nušića, a održan je i poetsko-muzički program.

“Ovaj projekat proteklih dana prenio je srpskom narodu kulturu provincije, iz dubine Rusije, sibirskog grada Bogotol. Ovi umjetnici pokazali su da ruska kultura nije samo u Moskvi i Sankt Peterburgu, pokazali su svoj veliki talenat iz malog ruskog grada sa oko 20.000 stanovnika”, rekla je organizator projekta Dragana Jovović.

U okviru ovog projekta u Dječijem pozorištu u Banjaluci predstavilo se i rusko dječije pozorište “Globus”, a u Ruskom centru otvorena je izložba slika ruskog slikara Andreja Slizevskog, čija su djela kritičari ocijenili jako dobro.

“Vidjeli smo da se i u malim ruskim gradovima mnogo pažnje posvećuje kulturi i radu sa djecom, koja su pokazala veliki talenat i kreativan ruski duh”, dodala je Jovovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost domaćinima koji su u Banjaluci omogućili nastup ruskim umjetnicima, kao i upravi Andrićgrada i srpskom režiseru Emiru Kusturici, koji ih je dočekao u tom gradu, te višegradskom svešteniku Aleksandru Topaloviću i načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću.

Reditelj u pozorištu “Skena” Nadežda Pankova rekla je da nosi divne utiske iz Republike Srpske – ponosne i slobodne zemlje.

Direktor Doma dječijeg stvaralaštva grad Bogotol Tatjana Kadačnjikova istakla je da je njihova ekipa i u Republici Srpskoj i Srbiji toplo i srdačno dočekana, da je primijetila da Srbi uče ruski jezik i da su zainteresovani za rusku kulturu, te izrazila nadu da će biti nastavljena kulturna saradnja dva bratska naroda.

Grupa umjetnika iz Sibira u okviru projekta “Bogotol-Sibir-Balkan” gostovala je proteklih dana u Beogradu, Višegradu, Andrićgradu, a posjetu je završila nastupima u Banjaluci.

Program ovih umjetnika sastojao se od predstava koje su rađene po tekstu Antona Pavloviča Čehova i Branislava Nušića, zatim dječijih predstava, nastupa sa gitarom i ruskim pjesmama, te recitacija. Izložene umjetničke slike i fotografije ruskog slikara predstavljaju portrete, pejzaže Sibira i Bajkala, te slike o pravoslavlju.

Prije dvije godine realizovali su projekat “Balkanu s ljubavlju iz Sibira”, a tada su posjetili Beograd, Bijeljinu i Višegrad.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/sibirski-umjetnici-nastupili-u-banjaluci/||claudebot