Šest decenija lutkarske magije

Objavljeno: 17. 10. 2016 u 14:59h

Od prve lutkarske premijere u Dječijem pozorištu Republike Srpske – izvođenja predstave “Šumski car i Zlatna ribica” prošlo je 60 godina, a ova kuća i dalje hoda samo putevima uspjeha.

Za predstave ovog teatra čulo se širom svijeta, izvođene su na više kontinenata, a veliki jubilej proslavili su kako i dolikuje – svečano, uz zatvaranje festivala i dodjelu nagrada. Brojni gosti 15. međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji je zatvoren u petak uveče (na dan prve lutkarske premijere), kao i učesnici manifestacije, slavili su zajedno sa umjetničkim timom pozorišta.

Dodijeljene su i nagrade na festivalu čiji je organizator Dječije pozorište RS, a u čast nagrađenih izvedena je predstava “Gospodar pesme” Pozorištanca “Puž” iz Beograda.

Osim festivalskih priznanja, jedna nagrada stigla je iz Mostara, za direktora Dječijeg pozorišta RS Predraga Bjeloševića. Riječ je o nagradi “Safet Ćišić” za menadžment u kulturi koju dodjeljuje Centar za dramski odgoj Tmačart iz Mostara.

“Uspjeh je dovesti 12 teatara iz cijelog svijeta na festival, a ne dobiti nijednu zamjerku. Drago mi je što se svi učesnici vraćaju svojim kućama raspoloženi i što su ponijeli najljepše utiske. To je i cilj međunarodnog festivala, da pošaljemo lijepu sliku o Banjaluci i Republici Srpskoj u svijet”, kaže Predrag Bjelošević.

Podsjetio je da se oni kao domaćini svake godine trude da se predstave u najboljem svjetlu izvodeći svoje predstave na festivalu, ali nikada nisu u konkurenciji. Za ovaj festival odabrali su dvije predstave “Mačak u čizmama” i “Odisej – San o povratku”. Za obje su dobili samo riječi hvale.

“A ono što uvijek oduševljava one koji prvi put dolaze u našu kuću je Muzej pozorišnih lutaka”, primijetio je Bjelošević.

Neki od nagrađenih nisu bili na dodjeli nagrada, ali oni koji jesu nisu krili oduševljenje.

“Izuzetno nam je važna ova specijalna nagrada za kolektivnu igru jer smo od početka na ovoj predstavi radili kao tim. U njoj se niko posebno ne ističe. Predstava i funkcioniše jer igramo jedni za druge i igramo kao jedan. Inače, cijeli festival je zaista odličan”, rekao je glumac Pozorišta lutaka Niš Davorin Dimić, koji igra u predstavi nagrađenoj specijalnom nagradom za kolektivnu igru.

Prevaziđene jezičke barijere

Predsjednik festivalskog žirija David Burman osvrnuo se na predstavu “Priča o Ferdinandu” Pozorišta lutaka “Guliver” iz Varšave, koja je dobila Gran pri.

“Ovaj komad sadrži sve elemente koje treba da ima jedna predstava za djecu. Svaki od tih elemenata je na izuzetno visokom nivou i to je zaista fascinantno. To je jedna fantastična predstava koja je uspjela da jednu vrlo slojevitu priču ispriča tako da prevazilazi jezičku barijeru”, smatra Burman.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/sest-decenija-lutkarske-magije/||claudebot