Reditelj Kokan Mladenović: Kultura ispašta zbog umjetnika kukavica i političara neznalica

Objavljeno: 28. 10. 2017 u 12:18h

Brojni su festivali na kojima predstave iskusnog beogradskog reditelja Kokana Mladenovića bivaju nagrađene pa je tako bilo i na banjalučkom “Zapletu 09” na kojem je komad “Jami distrikt” u njegovoj režiji žiri proglasio najboljim.

Mladenović je tim povodom za “Glas Srpske” govorio o nagrađenom komadu, radu sa glumcima, pozorišnoj publici i stanju u kulturi.

Za komad “Jami distrikt” nekad ranije rekao je da je to predstava koja udara u stomak i u glavu i zaista je tako.

U formi lažnog dokumentarca, po tekstu Milene Bogovac, mlade glumice Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković maestralnim predavanjem ulogama donijele su priču koja snažno i bolno govori o besmislu nacionalnih podjela na našim prostorima.

“Predstava se uspješno igra širom regiona i jako sam srećan zbog ovih mladih glumica. Mislim da je ovo najbolji način da započnu svoju pozorištu karijeru iz dva razloga. Prvo što ovom predstavom pokazuju svoj ozbiljan talenat i vještine koje su stekle na svojim akademijama, a drugo pokazuju da su vrlo svjesna društvena bića koja znaju da pozorišni čin progovara o nečemu što ih se tiče u životu” – istakao je Mladenović.

Iako je Isidoru Simijonović žiri proglasio najboljom glumicom, za ulogu “srpske pozicije”, Mladenović kaže da ne voli da izdvaja bilo koju od njih tri.

“Smatram da su sve tri izuzetne i da su napravile odlične uloge u predstavi. One ne bi funkcionisale tako kao uspješna cjelina da svaka od njih nije dala svoj maksimalan doprinos. Znam da će što se tiče publike i žirija u konkurenciji uvijek biti neka od njih tri, ali za mene je ovaj komad kolektivni podvig tri mlade glumice” – kazao je reditelj.

Na ovogodišnjem “Zapletu 09”, na okruglim stolovima, poslije predstava mnogo se govorilo o pozorištu, publici, ali i o tome kako se reditelji danas ne posvećuju radu sa glumcima. Sa tim se složio i Mladenović.

“Postoje različiti problemi. Jedan od njih je ozbiljan, a to je problem naših pozorišnih škola, kako glumačkih, tako i rediteljskih. Mnogo je i do toga kako se tretira pozorišna režija. Ja je doživljavam kao jednu ozbiljnu autorsku umjetnost koja treba da ide u korak sa svojim vremenom” – priča reditelj.

Mnoge njegove kolege, kako objašnjava, režiju doživljavaju kao izvedbenu umjetnost, kao realizatorsku umjetnost koja je medijator između teksta i publike.

“Na ovu temu važno je i spomenuti da svi pozorišni sistemi koji prenebregavaju glumca na kraju ne izađu na dobro. Mislim da je moguće prikazati i najmodernije, najuvrnutije stvari u pozorištu, ali ako to uspjete da pokažete kroz glumca i njegovu umjetnost, onda ste uistinu uspjeli” – naglašava on.

Pozorište bez glumaca, dodaje, teško da će ikada moći postojati.

“Bilo je pokušaja, eksperimenata, ali to živo čudo nečije transformacije pred vašim očima i živa riječ u pozorištu teško da će ikada biti zamjenjena” – smatra Mladenović.

Svođenje repertoara i programa na jeftine komedije, loše serije i najprimitivniju estetiku na našim prostorima vidi kao sistematsko zaglupljivanje naroda.

“To sistematsko zaglupljivanje naroda ima cilj da se njime lako manipuliše. Velike priče o nacionalizmu, patriotizmu takođe služe za manipulaciju naroda. Vjerujem da publika treba da gleda kvalitetne teme odlično napravljene, a da pozorište ne treba da ide u korak sa tim sveopštim malograđanstvom. U ovakvim vremenima pozorište ne treba da bude samo onaj kamenčić u cipeli, već nož i kamen u cipeli, koji bolno i vrlo razarajuće pokazuje u šta smo se pretvorili” – ističe reditelj.

Pozorište, dodaje, ima tu nevjerovatnu moć žive riječi i siguran je da i te kako može da utiče na svijet oko sebe i da mijenja stvari.

“Ali mi propadamo iz dva razloga. Jedan je što u pozorištu najvećim djelom žive kukavice. Nedostatak naše umjetničke i građanske hrabrosti krivac je za naše potonuće. A drugo je to što naše vlasti kojoj god političkoj opciji pripadaju o značaju kulture i obrazovanja za sudbinu naših naroda ne znaju gotovo ništa. E u tom vrtlogu političara neznalica i umjetnika kukavica gubi se mogućnost da se nešto suštinski promjeni na polju kulture” – jasan je Mladenović.

Čist obraz

Sve ono što je do sada stvorio svojim zalaganjem u umjetnosti dalo mu je, kako kaže, da se dobro osjeća sam pred sobom.

“Čista obraza idem kroz svoj život, nemam nelagodu kad se pogledam ujutru u ogledalo. To je jedno ne baš često osjećanje na našim prostorima i jedno veoma dobro osjećanje” – rekao Mladenović.

Izvor: Glassrpske/Aleksandra Mađžar

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/reditelj-kokan-mladenovic-kultura-ispasta-zbog-umjetnika-kukavica-i-politicara-neznalica/||claudebot