Princip 68 premijerno u Banjaluci

Objavljeno: 7. 9. 2017 u 09:51h

Posjetioci Banskog dvora Kulturnog centra imaju priliku da pogledaju djela Velimira Iliševića, koji je jedan od deset vodećih savremenih umjetnika u Švajcarskoj.

Ilišević, koji se banjalučkoj publici predstavlja izložbom “Staništa duha”, zvanično otvorenom u utorak uveče, svoje radove izlagao je u renomiranim galerijskim prostorima u Švajcarskoj, Španiji, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, BiH i Srbiji.

“Ova izložba obuhvata više od pedeset radova koji su nastali u posljednje tri godine. Premijerno u Banjaluci predstavljam ciklus “Princip 68”, posvećen Gavrilu Principu. Takođe, izložba će poslije Prijedora i Banjaluke biti otvorena u Trebinju”, rekao je Ilišević.

U Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića izložena su Iliševićeva djela velikog formata rađena tehnikom ulje na platnu, kao i crteži.

Urednik likovnog programa u Banskom dvoru akademski slikar Slobodan Vidović ističe da ova postavka predstavlja presjek rada umjetnika.

“Zanimljivo je da se Ilišević bavi crtežom, odnosno raznim tehnikama crteža. Na njegovim djelima vidi se jedan vrlo intiman svijet, lična priča, na tragovima apstrakcije osamdesetih koju on u ovom vremenu predstavlja na novi način”, primjećuje Vidović.

Naglašava da je vrijednost izložbe i u činjenici da banjalučka publika nema priliku često da vidi ovakva djela.

“Velimir Ilišević uživa veliki ugled među umjetnicima u Švajcarskoj. O tome koliko je cijenjen govori i činjenica da je dobio državni atelje u Parizu, gdje će boraviti šest mjeseci. On je svojevrstan ambasador srpske kulture i umjetnosti u Evropi. Moramo biti ponosni na njega. Sada je za vrijeme odmora u Francuskoj napravio 60 crteža”, kaže galerista i kolekcionar Lazar Vujić, koji je u svijetu umjetnosti više od pet decenija i prisustvovao je otvaranju izložbe.

Biblioteka

“Velimir Ilišević je “Ciklus 68” prije tri godine poklonio Filološkom fakultetu kao svoj doprinos ideji stvaranja naše biblioteke. Sada je ciklus pozajmljen za ovu izložbu”, kaže dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci Mladenko Sadžak.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/princip-68-premijerno-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])