“Živka, Bog pa ti”

Objavljeno: 19. 1. 2012 u 14:42h

Sinoć je mnogobrojna banjalučka publika uživala u drugom izvođenju “Gospođe ministarke” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS.

Scena iz predstave “Gospođa ministarka”

Komedija ‘Gospođa Ministarka’ djelo je Branislava Nušića, srbijanskog književnika koji je ostavio veliki trag na književnoj i kulturnoj sceni Srbije i regiona.

Sama predstava prati uspon i pad “novopečene” ministarke. Izneneda se našavši u svijetu “više” klase, kojem do tad nije imala pristupa, ona se upliće u krug nepisanih pravila života na visokoj nozi, i lažnih rođaka kojima je cilj samo jedan – okoristiti se novonastalom situacijom. Na veoma satiričan i duhovit način, Nušić je maestralno pokazao koliko malo je čovjeku potrebno da se promijeni. Priča prati sukob svjetova i klasa, mišljenja i generacija.

‘Gospođa Ministarka’ prvi put je igrana 1929. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, a reditelj predstave bio je Vitomir Bogić.

Režiserka Milica Kralj držala se jedne rečenice Branislava Nušića izrečene pred prvo izvođenje ‘Gospođe ministarke’:

“Komad je, u osnovi vodvilj, ali sa jednim nizom tipova, sa jednom oštrom satirom, i sa tenzijom da jedno doba našeg društvenog života pribilježi onako kako je bilo.
To doba je sasvim prepoznatljivo, i sve su to danas realne situacije, i zato je Nušić – naš savremenik”.

Sa ovom predstavom, Narodno pozorište je gostovalo na mnogobrojnim festivalima, i nakon više od pedeset izvođenja, ona i dalje ostaje aktuelna i nova.

Pored legendarne Svetlane Bojković, koja tumači ulogu ‘Ministarke’, uloge su ostvarili i: Đorđe Marković, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Gordana Milinović, Mirzeta Jakšić, Zoran Stanišić, Dragoslav Ljubov Medojević, Ognjen Kopuz, Vedrana Mačković Zubović, Boško Đurđević, Saša Terzić, Koviljka Šipka, Snježana Štikić, Brđanin Babić, Željko Stjepanović, Slobodan Perišić, Ljubiša Savanović, Dejan Andrić i Danilo Popržen.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/zivka-bog-pa-ti/||claudebot