Priča o usamljenosti

Objavljeno: 3. 12. 2011 u 20:50h

Predstava “Gospodin Foka” predstavlja univerzalnu priču o ljudskoj usamljenosti, koja je ujedno duhovita, ali i nostalgična. U režiji Marka Misirače, a po tekstu poznatog dramaturga Gordana Mihića, premijerno je izvedena 11. novembra 2011. godine u Narodnom pozorištu RS.

Komad govori o dvoje samaca koji se upoznaju u samačkom hotelu 1968. godine na periferiji nemilosrdnog velegrada. Oni su potrebni jedno drugom, ali zbog surovih životnih okolnosti ne prepoznaju sreću. Misirača nas, takođe, ovom pričom podsjeća na otuđenost i odsustvo komunikacije ljudi ovog vremena, koji sa napretkom tehnologije postaju emocionalno udaljeniji.

Samac u ovoj predstavi je neko ko je razočaran svojim neuspjesima iz prošlog života, te se uvukao u sebe kao foka i izgradio svoj svijet. On nema vjere u ljubav, koja mu je samo donijela bol, te bježi od bilo kakve emocije u sebi i svjesno je ubija. Ženski lik, samica, dolazi iz jednog ruralnog, surovog miljea i želi da upozna svog životnog partnera, ali joj to ne polazi za rukom.

“Tematski smo se fokusirali na to kako se to dvoje ljudi, koji se pronađu i koji savršeno odgovaraju jedno drugom, ipak razilaze. Postavlja se pitanje zbog čega taj par, iako su potrebni jedno drugom, ne ostaje zajedno. Iako shvate da odgovaraju jedno drugom, zbog nekih svojih blokada svako odlazi svojim putem”, izjavio je Misirača.

Pored glavnih likova, predstava nam dočarava i život gazdarice i čistača cipela. Ovi likovi nas podsjećaju da se radnja odvija u šezdesetim godinama prošlog vijeka, u doba socijalizma. Režiser je sa namjerom postavio predstavu u tom periodu, jer je htio da ostane pri tekstu Gordana Mihića koji je napisan krajem šezdesetih.

Mihić je napisao “Gospodina Foku” kao jednu u nizu kratkih televizijskih drama koje su činile dramski ciklus “Samci”. Drama je višestruko nagrađivana, a kasnije je pretvorena u pozorišnu predstavu.

Uloge tumače banjalučki glumci Maja Kolundžija, Slađana Zrnić, Boško Đurđević i Dobrica Agatonović.

Pišu: Maja Garača i Aleksandra Komljen

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/prica-o-usamljenosti/||claudebot