“Odumiranje međeda”

Objavljeno: 24. 1. 2012

Pozorišna predstava “Odumiranje međeda”, po istoimenom djelu Branka Ćopića, prikazuje univerzalnu i vječitu temu odnosa vlasti i pozorišta. Govori o ljudima koji su nekad vladali i onima koji danas vladaju, a u prvi plan su stavljeni mito i korupcija.

Režiseru Aleksandru Pejakoviću ovo je prva samostalna režija u Narodnom pozorištu RS, gdje je do sada radio kao asistent. On kaže da je izabrao ovo djelo prije svega zbog samog naziva, (ne)odumiranje međeda, odnosno međeda u politici, koje na neki način govori o sadašnjoj, ali i prošloj vlasti još od 1945. godine.

“Ćopić se pedesetih godina prošlog vijeka usudio da kaže caru da je go, što nije bilo dozvoljeno. Danas, na sreću ili nesreću, nije zabranjeno ulaziti u intimne odaje onih koji vladaju, tako da u ovoj predstavi oštrica je upućena kako bivšim komunistima, tako i današnjim političarima, jer ono što se nekad zvalo marksizam, danas se zove demokratija, čak i u školama”, kaže Pejaković.

Dramaturg predstave Rade Simović kaže da Ćopić inspiraciju za ovo djelo nalazi u slabostima novog društva, a da se sreća o kojoj su maštali, i zbog koje su u ratu živu vatru gazili, pretvorila u ratnu romantiku o kojoj danas trube samo novinari, i to oni jubilarni.

“Umjesto socrealističnog trenja dobra s dobrim, Ćopić se vraća recepturi renesansne komedije i prikrivenom sučeljavanju dobra sa zlim. U djelu ‘Odumiranje međeda’ javljaju se dvije komične radnje: jedna vezana za Mečku i raznovrsne mućke i makinacije koje se poduzimaju u jednoj seljačkoj mjesnoj zajednici, a druga za izbore u srezu – bira se narodni poslanik. Slučaj Mečke, koju opštinski rukovoditelji lažno optužuju za golemu štetu nanesenu zadružnoj imovini – ne bi li tako prikrili i opravdali nemilosrdno rasipanje zadružnih dobara, podsjeća nas na Davidova Jolpaza, s tim što je Mečka dobila strašnije razmjere – veličinom i pohlepom. To je nasljeđe one vrste dramaturške konstrukcije kojoj je dorasla opštinska administracija: Stojko, Lako, Dako, Rako, Zorka i dr.”, rekao je Rade Simović povodom premijere.

Scenografiju potpisuje Dragana Purković – Macan, a brojnu glumačku postavu čine: Ognjen Kopuz (načelnik Stojko), Sandra Ljubojević (njegova kćerka, Bezobraznica), Svetlana Tanja Popović (referent za međede, Milisava), Danilo Popržen (sekretar Ibro), Aleksandar Stojković (predsjednik mjesne zajednice, Lako), Zoran Stanišić (poslovođa Dako), Dobrica Agatović (šef stočnog fonda, Rako), Đurđa Vukašinović (novinarka), Gordana Milinović (Joka), Željko Erkić (ciganin), Vladimir Đorđević (veterinar), svirači Vukašin Rakić i Goran Simić.

Ćopićevo djelo “Odumiranje međeda” dugo je vremena bilo zabranjeno za izvođenje na pozorišnim scenama bivše SFRJ, a praizvedbu predstava je doživjela 1966. godine u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu.

U Banjaluci, predstava je premijerno izvedena 27. decembra 2011. godine, na sceni Petar Koćić u NPRS.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi