“Noć kada teatar diše za svoju publiku”

Objavljeno: 20. 11. 2011 u 12:55h

Manifestacija “Noć teatra”, koja je sinoć održana, je još jednom dokazala da umjetnost ima moć da ujedini ljude. Preko 200 kulturnih institucija, iz više od 90 različitih gradova i sedam evropskih zemalja je proslavilo značaj i ljepotu pozorišta.

Narodno pozorište RS

U Bosni i Hercegovini, u organizaciji bosanskog narodnog pozorišta Zenica, “Noć teatra” je okupila 36 pozorišta i drugih kulturnih ustanova iz 19 gradova. Po prvi put ove godine, pozorišta širom BiH su razmijenila gostovanja kako bi se međuteatarska saradnja poboljšala i bosanskohercegovačka pozorišta ujedinila.

Program ove manifestacije je obuhvatio pozorišne predstave, ali i ostale oblike scenskih umjetnosti kao što su izložbe, filmovi, koncerti i promocije knjiga. Publika je imala priliku uživati u bogatim sadržajima po povoljnim cijenama, često i uz besplatan ulaz.

Građani Banja Luke su imali zadovoljstvo da prisustvuju na sedam predstava. Narodno pozorište RS je otvorilo svoja vrata studentima koji su izveli predstavu “Kafanica, sudnica, ludnica”, po tekstu Brane Crnčevića i u režiji Slobodana Brankovića.

Predstava “Mister Bin” je izvedena u gradskom pozorištu “Jazavac”, a prihodi od ove predstave će biti uplaćeni Udruženju za cističnu fibrozu RS. Dječije pozorište se takođe uključilo u ovu manifestaciju, gdje su mladi Banjalučani uživali uz predstavu “Pinokio”.

Voditelj ureda “Noć teatra”, Dino Delić, je zadovoljan načinom na koji je ovaj događaj protekao. “U svim gradovima u kojima se održala manifestacija, a to je 19 gradova, stalno su nam pristizale lijepe riječi u našu bazu u Zenici. Svakih pet minuta su nam javljali koliko im je došlo posjetilaca i koliko je djece prošlo kroz njihove prostorije. Moram reći da je u svim tim gradovima i svim pozorištima vladala jako dobra i pozitivna atmosfera”, izjavio je Delić.

Ideja za ovu manifestaciju je potekla prije četiri godine iz Slovenije i Hrvatske, a svake godine se priključuju nove institucije i zemlje.

Cijelokupni događaj služi kako bi publika upoznala pozorište iz drugačije perspektive i otkrila magiju koja se krije iza kulisa. “Mi zaista očekujemo da će manifestacija poput ove mijenjati svijest, jer je osnovni zadatak pozorišta da mijenja ljudsku svijest”, rekao je Dino Delić.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/noc-kada-teatar-dise-za-svoju-publiku/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])