Glumci negoduju: Plate im smanjene za 30 odsto

Objavljeno: 10. 8. 2016 u 22:18h

Glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta glas su digli protiv mjera Vlade Republike Srpske. Kako opšti kolektivni ugovor više ne važi, Ministarstvo prosvjete i kulture skresalo im je junske plate. Prvoj grupi glumaca čak za 30 odsto.

“Mi izgleda kao da komuniciramo sa ministarstvom poljoprivrede jer se sve radi ispod žita. Mi na godišnjem odmoru saznajemo da nekim kolegama smanjuju primanja za 30 %. To je sve bilo rekla- kazala, da bi se na kraju okupili i saznali da je to istina”, kaže Dragan Banjac, glumac u Dječijem pozorištu RS.

Dok su okupljeni glumci u Narodnom pozorištu, smišljali strategiju, sindikalni predstavnici iz resornog ministarstva vratili su se djelimično dobrim vijestima. I obećanjem da će plate biti vraćene na raniji nivo, čim se potpiše posebni kolektivni ugovor.

“Zbog nepotpisivanja tog posebnog kolektivnog ugovora nastao je vakum, i došla je instrukcija – bez plata za glumece, odnosno drastično smanjenje. Sada je postignut dogovor za dva tri dana kada se potpiše posebni ugovor da računovodstavo ispravi sve to i da bude sve po starom”, izjavio je Goran Jokić iz Sindikalne organizacije Narodnog pozorišta RS.

Usaglašavanje posljednjih stavki u posebnom kolektivnom ugovoru je pri kraju- glumcima je poručio i Dragan Gnjatić, predsjednik sindikata kulture i prosvjete. A resorni ministar Dane Malešević dodatno ih je umirio.

“Mi smo dogovorii da se taj kolektivni ugovor potpiše u petak tako da će julska plata biti obračunata u punom iznosu”, kaže Dane Malešević.

Glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta stečna prava pokušaće da dovedu u zakonske okvire.

Nakon što je prošao javnu raspravu, Zakon o pozorišnoj djelatnosti pred poslnicima bi trebalo da se nađe već u oktobru.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/glumci-negoduju-plate-im-smanjene-za-30-odsto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot