Narodno pozorište RS apsolutni pobjednik Teatar festa Doboj 2016: Pet nagrada za komad Sinovi umiru prvi

Objavljeno: 4. 6. 2016 u 08:19h

Predstava “Sinovi umiru prvi” Narodnog pozorišta Republike Srpske, koju je po tekstu Mate Matišića režirao Marko Misirača, apsolutni je pobjednik 17. dobojskog Teatar festa.

Umjetnička snaga ovog komada je Narodnom pozorištu RS u petak uveče donijela pet od ukupno šest priznanja koje dodjeljuje organizator festivala u Doboju. Odluku je donio stručni žiri nakon pet odgledanih predstava u takmičarskom dijelu Teatar festa. O najboljima su ove godine odlučivali Gordana Vasić, Jovanka Stojčinović-Nikolić i Vlado Kerošević.

Tročlani žiri je sve odluke o nagradama donio jednoglasno pa je nagrada za najbolju glumicu festivala otišla u ruke Nataše Ivančević za ulogu Ranke u pobjedničkom komadu. Aleksandar Stojković dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu za tumačenje lika Mićuna, takođe u predstavi “Sinovi umiru prvi”.

Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade. Jednu je za režiju dobio reditelj nagrađene predstave Marko Misirača, dok je dobitnik druge specijalne nagrade za glumu Edis Žilić za ulogu Pinjona u komediji “Budala na večeri” Narodnog pozorišta iz Tuzle. Osim žirija, komad “Sinovi umiru prvi” oduševio je i dobojsku publiku, koja je sa visokom ocjenom 4,80 proglasila ovu predstavu za najbolju.

“Predstava je u svim segmentima teatarske umjetnosti nadvisila ostale predstave i na taj način zaslužila da bude nagrađena. Idejno, estetski, potpuno definisana, rediteljski odlično koncipirana, glumački odlično odigrana. Predstavlja izvanredan potez u kreiranju repertoarske politike Narodnog pozorišta RS i u direktnoj je konotaciji sa vremenom u kojem živimo. Sa stručnog-umjetničkog aspekta svakako zaslužuje da bude ukrašena atribucijom najbolja” obrazložila je član žirija, književnik i predsjednik Udruženja književnika Srpske Jovanka Stojčinović-Nikolić.

Ovo je druga godina zaredom da je Narodno pozorište RS na tronu dobojskog Teatar festa. Prošle godine pobijedili su sa predstavom “Urnebesna tragedija”.

Iako velika sala dobojskog hrama kulture nije u potpunosti obnovljena nakon poplava otprije dvije godine, publika je tokom šest dana, od 29. maja do 3. juna, koliko je festival trajao, uživala u kvalitetnim pozorišnim komadima.

Na završnoj večeri dodijeljene su festivalske nagrade, a u revijalnom dijelu nastupilo je Gradsko pozorište “Jazavac” iz Banjaluke sa hit komedijom “Celo telo tu me boli”, po tekstu Ežena Joneska, a za koju režiju potpisuje Nikola Pejaković.

Pobjednička ekipa
Glumačku ekipu pobjedničke predstave čine članovi ansambla Narodnog pozorišta RS: Aleksandar Stojković Piksi, Ljubiša Savanović, Dragoslav Medojević i Nataša Ivančević. U podjeli su i Miljka Brđanin, Boško Đurđević, Goran Jokić, Zlatan Vidović, Svetlana Tanja Popović, Rok Radiša, Đorđe Marković, Vladimir Đorđević i Zoran Stanišić.

Priznanja

Nataša Ivančević – najbolja ženska uloga

Aleksandar Stojković – najbolja muška uloga

Marko Misirača – specijalna nagrada za režiju

Nagrada publike sa ocjenom 4,80

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/narodno-pozoriste-rs-apsolutni-pobjednik-teatar-festa-doboj-2016-pet-nagrada-za-komad-sinovi-umiru-prvi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot