Glumac Ivan Perković: Narodna leksika prožeta crnim humorom

Objavljeno: 13. 11. 2015 u 14:42h

Ova priča je jedinstvena, jedna od retkih u kojoj Nastasijević koristi crni humor. Kao i ostale priče “Iz tamnog vilajeta”, ona je između konačnog i beskonačnog, između stvarnosti i nadstvarnosti, prosto vas neprimetno uvlači u atmosferu i potpuno obuzme pažnju. Pisana je u upravnom govoru, tako da nije zahtevala veliku dramaturšku obradu.

Ovim riječima za “Glas Srpske” glumac Ivan Perković najavljuje premijeru  predstave “Život oca Todora – ovog i onog sveta” koja će biti izvedena 18. novembra u 20.30 časova na pozorišnoj sceni Doma omladine u Banjaluci.

Novi komad u produkciji “Dis teatra”, autorski projekat mladog glumca uvešće publiku u fantastičnu priču, bogate narodne leksike, prožetu crnim humorom. Na sceni će svoj talenat pokazati Ivan Perković i Aleksandar Ristanović.

“U pitanju je adaptacija Nastasijevićeve pripovetke “Reč o životu oca Todora – ovog i onog sveta”. Pripovetka pripada zbirci “Iz Tamnog Vilajeta” i iznosi pitanje grešnosti oca Todora, stavljajući ga tako u red jednakih sa svima nama” objasnio je Perković.

Napominje da cilj ove pripovijetke nikako nije ismijavanje religije, Nastasijević je, kako kaže i sam bio veoma religiozan.

“On samo koristi crni humor i fikciju da bi vešto preneo poruku, i dao odgovore na suštinska pitanja” ističe Perković.

Mladi glumac kojeg imamo priliku da gledamo i u komadima Narodnog pozorišta Republike Srpske, naglašava da svako ima svoj cilj u životu, a njegova želja je da u potpunosti približi ljudima život i djelo Momčila Nastasijevića.

“Značaj Momčila Nastasijevića za srpsku književnost još nije u potpunosti otkriven. Odlično je poznavao svetsku književnost ali nikada iz nje nije uzimao modele. Zbog toga je za života osporavan, potiskivan i prećutkivan od strane javnosti – uprkos tome on je uspeo da na srpskoj liri izazove nove zvuke i tonove koji su obogatili našu književnost. Inspiraciju je nalazio u našoj “Maternjoj melodiji”, u našim ljudima i prirodi. Zbog toga je Momčilo Nastasijević najveći srpski pesnik između dva svetska rata. On je jedna skromna, čista duša blizu kalokagatijskog ideala gde se jedinstvo dobrog, lepog i istinitog pojavljuje ne samo u delu, već i u ličnosti umetnika” sa vidnom ljubavlju i velikim poštovanjem ispričao je Perković o Nastasijeviću.

Perković je prvo uradio predstavu o njegovom životu “Pesnik za pesnike – M. Nastasijević”, sada postavku ove pripovijetke, i to je samo, kako kaže, početak.

Uvijek je, ističe Perković, izazov  raditi Nastasijevića.

“Njegov izraz je koncentrisan, zbog toga je za mnoge on hermetičan, a u stvari njegova misao je kristalno jasna, samo treba jasno i da se kaže”  zaključio je on citirajući za kraj razgovora riječi Vaska Pope kojima je opisao ovog pisca: ” Bio je to veliki pesnik naš. Veliki svetski pesnik našeg jezika. Ime mu je svemoguća smirenost. Ime mu je pesma…”

Lik

Glavni lik u komadu je otac Todor, iako se, objašnjava Ivan uopšte ne pojavljuje.

“Moj lik tumači ovozemaljski život oca Todora, dok o životu sa onoga sveta govori izvesni Marko Smrt, u zaista fenomenalnoj interpretaciji Aleksandra Ristanovića, koji se prvi put susreo sa originalnim stilom  Nastasijevića, time je njegov uspeh još veći ” kazao je glumac.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/glumac-ivan-perkovic-narodna-leksika-prozeta-crnim-humorom/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])