Kestenburg: Priče djece iz iščašenih porodica

Objavljeno: 6. 8. 2015 u 15:42h

Nezapamćene gužve na ulazu u Narodno pozorište Republike Srpske i pozitivna trema glumaca, ali i publike pred početak još jedne u nizu odličnih studentskih predstava, obilježili su četvrto takmičarsko veče Međunarodnog festivala studentskih pozorišta “Kestenburg” u Banjaluci.

Pored kolega studenata iz gotovo cijelog svijeta koji su željeli da vide na koji način promišljaju o teatru njihove kolege iz Zvečana i Maribora, ove predstave su privukle i mnoštvo Banjalučana, zaljubljenika u pozorišnu umjetnost, koji su došli da uživaju u teatarskoj magiji.

Tako je publika na daskama Narodnog pozorišta RS imala priliku da pogleda dvije predstave u takmičarskom programu i to “Porodične priče” Fakulteta umetnosti Priština-Zvečan i “Ja ili neko drugi” Pozorišne škole Prve mariborske gimnazije.

Predstava “Porodične priče” za koju je tekst napisala Biljana Srbljanović, prenijela je na publiku u Banjaluci kroz nevjerovatnu glumačku energiju, odličnu uigranost, tačnu i zanimljivu režiju, priču o djeci u našem ruiniranom društvu, za šta su nagrađeni gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Imitirajući ih, oni tumače razne načine funkcionisanja porodice, niz porodičnih situacija, neravnopravnih odnosa između samih roditelja, ali i djece. Zajedničkim znanjem glumci su uspjeli da kolektivno režiraju predstavu. Pored režije muziku, kostim i scenografiju su takođe sami osmislili.

Glumica Petra Dimitrijević, kojoj je ovo sedmo igranje ove predstave ističe da su tekst i priča veoma kompleksni i tiču se nas samih.

“Govori o tome koliko ponašanje roditelja može da utiče na decu, odnosno, koliko je to u stvari bitno za njihovo odrastanje. Moram da istaknem da nam je ovo do sada najemotivnije igranje, zato što su se u publici nalazili ljudi koji i ne razumeju srpski jezik i nama svojstven humor i ironiju, a opet su fantastično odreagovali. To me je jako dirnulo, kao i moje kolege i hvala im na tome”, rekla je Dimitrijevićeva.

Glumac Uroš Milojević takođe nije krio jake emocije poslije izvođenja, te kazao da su se trudili da na duhovit način ispričaju jednu tešku priču o životima svih nas sa ovih prostora.

Komad još jedne srpske autorke, Maje Pelević, odigrali su na sceni “Petar Kočić” gimnazijalci iz Maribora, koji su takođe kazivali o položaju djece danas.

U revijalnom dijelu festivala, na sceni Dječijeg pozorišta RS odigrana je predstava “Mimar” Mostarskog teatra mladih.

Publika će do 9. avgusta moći besplatno da uživa u predstavama takmičarskog i revijalnog karaktera, a u nedjelju će svečanom dodjelom Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog kestena festival biti zatvoren.

Značaj

Mladi glumci koji su gosti Banjaluke na “Kestenburgu” složili su se da je ovaj festival, uz perfektnu organizaciju Banjalučkog studentskog pozorišta, savršeno mjesto za razmjenu različitih iskustava iz profesije, ali i kulture, koja će im svima mnogo značiti u daljem nadograđivanju njih kao umjetnika, ali i kao boljih ljudi.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/kestenburg-price-djece-iz-iscasenih-porodica/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])