Teatar fest “Petar Kočić”: Moć crnog humora vladala scenom

Objavljeno: 23. 5. 2015 u 09:22h

Cijela sedmica u Banjaluci protekla je u znaku pozorišta, a ni četvrte takmičarske večeri Teatar festa “Petar Kočić 2015” nisu izostale riječi hvale za glumce, selektora festivala i cjelokupnu atmosferu koja ove godine vlada na ovom značajnom kulturnom događaju.

Kabaretska stendap komedija “Jazavac u Kerempuhu”, Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba koja je autorski projekat Olivera Frljića donijela je u četvrtak uveče u pozorišnu salu neopisivu količinu smijeha i aplauza.

Na sceni su glumačkim kreacijama zablistali, glumeći sami sebe Rakan Ršadat, Borko Perić, Hrvoje Kečkeš i Vilim Matula. Šta to svakog glumca čini jedinstvenim i kolika je moć čovjeka koji kod onog drugog može da izazove iskren smijeh, glumci su pokazali monolozima u kojima je svaki od njih predstavio različite društvene probleme, pitanja i “trendove”.

“Jazavac kojeg ovdje upoznajemo nije onaj Kočićev, a još manje satiričko-kazališni. On je zajednički nazivnik za vrijeme u kojem su određena imena predstavljala opasnost za njihove vlasnike, vrijeme koje bi nam se, ako je ikada otišlo, u skoroj budućnosti moglo vratiti. Jazavac kojeg ovdje upoznajemo je neočekivani odraz koji pojedini od nas otkrivaju u ogledalu kad potraže svoj vlastiti lik. S Jazavcem, koji se vratio na mjesto zločina, mjesto na kojem je simbolički ubijen, vraća se i sjećanje koje je obrisano”, rekao je o predstavi reditelj Oliver Frljić.

Glumac Rakan Ršadat koji je odigrao samog Jazavca poslije izvođenja predstave na okruglom stolu u razgovoru sa publikom i novinarima rekao je da rad sa Oliverom Frljićem donosi neizvjesnost.

“Sa Oliverom nikad ne znaš šta će biti na kraju. U početku smo imali puno kraću formu, bilo je “imaš tri minute: nasmij nas”. Uz razne improvizacije, nekada bi on davao teme, a nekad je išlo ni iz čega. Bilo je puno materijala, tako da je dosta izbačeno. On je pri samom kraju došao i posložio to. Tada nisam vidio razlog zašto je on to tako posložio, ali kasnije kako smo igrali predstavu, sve mi je više imao smisla, redoslijed tačaka. Zapravo je sve vrlo promišljeno, eto tome služi reditelj”, kazao je Ršadat.

Popularno lice i poznati komičar u Hrvatskoj, Hrvoje Kečkeš dobio je temu prošlogodišnjih poplava.

“Mi smo u tim početnim probama odmah rekli da bi se pokušali poigrati sa nekim temama koje su naizgled tabu teme, iz kojih je nemoguće izvući nešto duhovito. Zakačio sam se za tu tragediju koja se desila i pokušao iz nje izvući neki crni humor”, kazao je Kečkeš.

Okrugli sto

Stručno-naučni skup “Kuda ide tradicionalni teatar?”  biće  održan u subotu, 23. maja, od 10 do 16 časova, u Amfiteatru akademaca 001 (Banja Luka College). Radove na ovom Skupu prezentovaće Mladen Šukalo, Nebojša Bradić, Luka Kecman, Nataša Glišić, Rade Simović, Miloš Babić i Nenad Novaković.

Istog dana, biće izvedena predstava “Potpuno skraćena istorija Srbije” Pozorišta mladih iz Novog Sada. Posljednje takmičarske večeri u nedjelju, 24. maja, publika će imati priliku da pogleda komad “Kauboji” Narodnog pozorišta Kikinda.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/teatar-fest-petar-kocic-moc-crnog-humora-vladala-scenom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])