Teatarfest: Bezvremenski “Doktor Nušić” (Foto)

Objavljeno: 21. 5. 2015 u 11:08h

Gromoglasnim aplauzom banjalučka publika nagradila je predstavu “Doktor Nušić“, reditelja Kokana Mladenovića, u izvođenju Kruševačkog i Narodnog pozorišta Sombor, odigranu večeras u Narodnom pozorištu RS, u okviru Teatar festa.

p 1

Riječ je o komediji nastaloj prema tekstu Branislava Nušića, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, scenografiju potpisuje Marija Kalabić, kostime Dragica Laušević, a muziku Irena Popović i svima poznat Marko Šelić – Marčelo.

Uloge u ovoj sjajnoj predstavi tumače: Branislav Trifunović, Saša Torlaković, Biljana Keskenović, Milica Janevski, Bojan Veljović, Biljana Nikolić, Boba Stojimirović, Nikola Rakić, Marko Marković, Nikola Pantović, Marija Gašić Gajić, Dragan Marinković, Slađana Nestorović Ristić, Viktorija Arsić, Jovana Đorić, Jelena Tomić…

Predstava govori o kupovini i rasprodaji znanja, uništenom sistemu vrijednosti, u kome novac diktira sve, i što je najgore nema pozitivnog junaka. Zvuči vam poznato? Kako je ono što je u Nušićevo vrijeme bila tek jedna, povremena anomalija danas postala sveopšta društvena praksa u doba „kompromiskuiteta“, laži i podvala?

p 2

“Mišljenja smo da je, u vreme kada naša zemlja preživljava neuništivu estradizaciju svakog sistema vrijednosti i kada evidentna inflacija znanja i obrazovanja uzima svoj danak u našem svakodnevnom i javnom životu, Nušićeva komedija „DR“, svojim komičkim zapletom i ubojitošću satiričke oštrice, zaslužuje da progovori sa scene jednim novim pozorišnim jezikom, koji uz autorske stihove Marka Šelića Marčela, predstavlja ne samo zanimljiv pozorišni događaj, već i žestoki obračun sa devijacijama našeg vremena”, rekao je Mladenović o ovoj predstavi.

Autorski stihovi Marčela uz muziku koju je radila Irena Popović, podvukli su ključne momente u predstavi stavljajući akcenat na najveće devijacije vremena u kome živimo.

Sjajna glumačka postava suočila nas je sa surovom istinom svijeta u kojem živimo, nakon čega samo možemo reći da su Nušićeva djela bezvremenska, uvijek aktuelna,  čak i bolna.

p 3

Uspjeli su da pokažu, ne samo kakva je Srbija, nego i većina zemalja u regionu.

Kompanija m:tel i ove godine je podržala Teatar fest.

„Ponosni smo što smo i ove godine pružili prijateljsku podršku jednom od najznačajnijih kulturnih događaja na ovim prostorima i nadamo se da će ljubitelji teatra u narednim danima istinski uživati“, istakla je potparolka Milica Stojaković.

Osamnaesti Teatar fest “Petar Kočić” 2015. nastavlja se učetvrtak u 20 časova, kada će na Velikoj sceni NPRS-a biti odigrana predstava “Jazavac u Kerempuhu” Satiričkog kazališta Kerempuh.

U okviru pratećeg programa festivala, u četvrtak u 12 časova je zakazana projekcija filma Frenka Kapre “Arsenik i stare čipke”, snimljenog po istoimenom dramskom tekstu Džozefa Keserlinga. U 18.00 čаsovа nа sceni “Petаr Kočić” promocijа novog brojа SCENE, čаsopisа zа pozorišnu umjetnost. O čаsopisu govore: Raško V. Jaovanović i Luka Kecman.

Izvor: Mondo / Foto: Dragana Božić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/teatarfest-bezvremenski-doktor-nusic-foto/||claudebot