Petar Božović: Pozorište je moja crkva

Objavljeno: 15. 5. 2015 u 15:35h

U Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, u nedjelju u 20 časova biće premijerno izvedena predstava “Otac i sin”, reditelja Nikole Pejakovića, po tekstu Nebojše Romčevića, u kojoj glavnu ulogu igra proslavljeni srpski glumac Petar Božović.

Komad u originalu nosi naziv “Dečja posla”, a pored Petra Božovića u predstavi igraju Ljubiša Savanović, Sandra Ljubojević, Anja Ilić i Nikolina Jelisavac.

Na konferenciji za novinare uoči premijere ove predstave, velikan srpskog glumišta Petar Božović rekao je da mu je ogromno zadovoljstvo bilo raditi sa kolegama, mladim glumcima Narodnog pozorišta RS.

“Stvar je prosta i izgleda ovako – volim Republiku Srpsku, obožavam Banjaluku, imam prijatelje i kumove ovdje, sa Romčevićem sam ranije radio sjajnu predstavu Karolina Nojber.

Nikolu Pejakovića cijenim od malena, upoznao sam ga još kada je bio student. Vidjelo se odmah da je nestašan dečko, da je neobičan i da neće završiti dobro. Tako se i desilo – postao je reditelj u mnogo plaćenoj ustanovi. (smijeh)

Ovdje mi je bilo veliko zadovoljstvo raditi sa mladim kolegama, finim, vaspitanim glumicama i glumcima, posvećenim svome poslu. Ne znam šta čovjek više da poželi. Još da imamo upravnika koji bi nam povećao plate, urgirao više za nas u višim tijelima, gdje nekultura cvjeta, a kultura sve više pada… Ali, situacija u pozorištu je teška svugdje, a ne samo ovdje.

Pozorište je crkva, pozorište je moja kuća i imam pravo da govorim kritički gdje god da igram. Slično kao što je patrijarh Pavle držao velike propovijedi u malim crkvama, bilo gdje da se nađe.

Mi glumci smo podanici te crkve koja se zove Pozorište, služimo joj vijerno i dugotrajno, do posljednjeg daha”, kaže Božović, koji u predstavi “Otac i sin” glumi oca.

Reditelj predstave Nikola Pejaković rekao je novinarima da je jako sretan što je došlo do realizacije ovog projekta.

“Prije nekoliko godina radio sam Romčevićev tekst ‘Krivica’, poslije čega sam shvatio da dobro ‘dihtujemo’. Prije par godina poslao mi je nekoliko tekstova, od kojih je jedan bio ‘Dečja posla’. Nakon toga čekali smo priliku, glumce i projekat koji može to da iznese i sada se to desilo. Jako sam sretan zbog toga.

Što se tiče učešća Petra Božovića u ovoj predstavi, imam osjećaj kao da sam zatvorio  jedan krug. Kao student sam ga upoznao u kući moga profesora u Beogradu i ova saradnja sa njim došla mi je kao emotivni kolač. Što se tiče rada sa Božovićem, to je jedno veliko iskusto kako za mene, tako i za ovo pozorište. Veoma je značajno što je Patar sa nama radio i podijelio znanje, iskustvo i sve ostalo”, rekao je Pejaković.

Banjalučki glumac Ljubiša Savanović u predstavi “Otac i sin” igra sina, a takođe kaže da je rad na ovom komadu za njega jedno veliko iskustvo, “prije svega ljudsko, a onda i profesionalno”.

“Radeći sa Petrom Božovićom imali smo priliku da radimo sa čovjekom koji je do kraja posvećen onome što radi, što se danas veoma rijetko sreće”, rekao je Savanović.

Sa njim se složila i glumica Nikolina Jelisavac. “Za mene je ovo bilo više od pozorišta, više od igre. Prošla sam razne faze dok sam radila ovu predstavu, od nesavladive treme u početku, do euforije, od trenutaka kada sam se osjećala manja od makovog zrna, do trenutaka kada sam se osjećala velikom jer stojim pored jednog Petra Božovića i imam čast i priliku da radim sa takvim čovjekom i glumcem”, rekla je Jelisavac.

Pretpremijera predstave “Otac i sin” biće održana u subotu uveče u Narodnom pozorištu RS, a premijerom ovog komada u nedjelju u 20 časova biće otvoren ovogodišnji Teatar fest.

Izvor: Mondo / Foto: Vedran Ševčuk

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/petar-bozovic-pozoriste-je-moja-crkva/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])