Domaći tekstovi na Teatar festu

Objavljeno: 29. 4. 2015 u 16:21h

Svečanu zavjesu na pozorišnom festivalu Teatar fest “Petar Kočić 2015” 17. maja podiže premijera predstave “Otac i sin” po tekstu Nebojše Romčevića, originalnog naziva “Dečja posla”, u režiji Nikole Pejakovića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Jedan od najvećih pozorišnih događaja u Srpskoj ove godine proslavlja punoljetstvo. Čast i odgovornost da bude selektor festivala pripala je glumcu Ljubiši Savanoviću. I ove godine podršku manifestaciji daće kompanija “m:tel”.

“Posebno me raduje što smo i ovaj festival uspjeli da napravimo domaćim snagama. Ono što sam ja htio da ovaj festival zadrži i što smatram da je bitno, jeste da se igraju domaći tekstovi. Mislim da je naša publika zaslužila da vidi najbolje domaće tekstove”, istakao je Savanović.

Iz tog razloga, među 45 prijavljenih komada, na festivalskom repertoaru našle su se predstave “Divlje meso” Gorana Stefanovskog, u režiji Dine Mustafića, Narodnog pozorišta Sarajevo, “Hotel Kosovo”, autorski projekat Nenada Todorovića, Narodnog pozorišta u Prištini – srpska drama.

Pozorišna publika uživaće i u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, koji će izvesti komad “Doktor Nušić” Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, kao i u predstavi “Jazavac u Kerempuhu” Olivera Frljića, Satiričkog kazališta “Kerempuh”. Narodno pozorište Beograd predstaviće se komadom “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića, u režiji Egona Savina. Djelo Maje Malević i Slobodana Obradovića u režiji Olje Đorđević “Potpuno skraćena istorija Srbije”, takođe je na repertoaru, kao i “Kauboji” Saše Anočića u režiji Kokana Mladenovića, Narodnog pozorišta Kikinda. Festival će biti zatvoren 25. maja dodjelom nagrada i nastupom “Džez poezi kabarea” i “Kombajn kvarteta”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/domaci-tekstovi-na-teatar-festu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])