Gradsko pozorište “Jazavac”: Snažna poruka neustrašivih razbojnika

Objavljeno: 24. 4. 2015 u 09:26h

Premijeru poučnog djela za djecu češkog pisca Karela Čapeka “Razbojnička bajka”, u režiji Jelene Medić, obilježile su pozitivne reakcije, mališani koji su sa pažnjom upijali radnje na sceni i, naravno, aplauzi.

Još jedna priča za najmlađe u četvrtak uveče oživjela je na “Juhu” sceni Gradskog pozorišta “Jazavac”.

I dok su djeca uživala u avanturama neustrašivih razbojnika Bojana Kolopića, Zlatana Vidovića, Danila Kerkeza, Marka Nedeljkovića, Aleksandra Ristanovića i Marka Vukosava, roditeljima je sigurno bila jasna poruka komada, namijenjena upravo njima.

Kao što je rediteljka već rekla, najavljujući premijeru, jasno se moglo vidjeti kako ponekad najbolje namjere roditelja ne budu baš najpogodnije za djecu. Predstava je na neki način bila i opomena na to koliko roditelji griješe svaki put kada svoje mališane žele da prezaštite, kada sakriju istinu, kada donose odluku umjesto njih, ili kad vaspitanje prepuste nekom drugom.

U ovoj duhovitoj priči, gdje se pljačka na različite načine, lik razbojnika Vinceka, koji je fanatik i pomalo luckast, tumači mladi i talentovani glumac Danilo Kerkez.

“Drago mi je što u predstavi mogu uživati i roditelji i mali ljudi. I jedni i drugi iz ovog komada mogu nešto naučiti”, rekao je Kerkez, ističući da je jako zadovoljan reakcijama publike.

Osvrnuo se i na poruku predstave, ukazujući na ne tako nepoznat primjer kada roditelji “na silu” žele da njihova djeca krenu putevima koji su ostali njihova nedosanjana želja.

“To je kao kad otac želi da njegov sin postane fudbaler, zato što je on to nekad htio. Time prave velike greške. Djecu treba podržavati, ali nikada ih ne treba na silu usmjeravati. Mislim da je to pravi put u odgoju”, smatra mladi Kerkez.

“Razbojnička bajka” iz više razloga je pravo osvježenje na dječijoj pozorišnoj sceni, a prije svega zato što su u ovaj komad uvedeni elementi akrobalansa.

Mnogi akrobalans definišu kao “igru” koja je na granici sporta i umjetnosti, gdje dvije ili više osoba, postavljajući tijela u određene pozicije, treba pravilno da rasporede težinu i stvore ravnotežu tijelima.

“Mnogo vremena posvetili smo samim elementima. Počinjali smo vježbom pozdrav suncu, ona nam je bila za zagrijavanje, a zatim smo nastavljali rad na koreografiji”, ispričao je Kerkez.

Neki elementi akrobalansa, kako je rekao, na početku su im izgledali jako teški, ali vremenom i pravilnim radom “desila su se čuda”.

Pozitivna energija

U ovoj duhovitoj priči, u kojoj se krije satira na svijet u kojem svako svakog pljačka kako bi došao do krajnjeg cilja – da pljačka postane legitimna, kroz duhovite scene svoj talenat pokazao je i glumac Bojan Kolopić.

“Zaista sam uživao radeći sa ekipom. Energija je bila baš dobra u procesu, naročito na probama, kada smo radili songove i koreografiju. Verujem da smo tu energiju preneli na scenu i da je publika osetila”, rekao je on.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/gradsko-pozoriste-jazavac-snazna-poruka-neustrasivih-razbojnika/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])