Dječije pozorište RS: Pouka o snazi ljubavi

Objavljeno: 17. 4. 2015 u 12:47h

Sve je spremno za večerašnju premijeru lutkarske predstave “Mi-Ši-San” u režiji doajena srpskog lutkarskog pozorišta Živomira Jokovića u Dječijem pozorištu RS, a glumački ansambl sa nestrpljenjem čeka da komad oživi pred njihovom vjernom, malom publikom.

Premijerno izvođenje zakazano je za večeras u 19 časova na dobro poznatoj sceni Dječijeg pozorišta RS.

Osim što su se složili da je rad sa Jokovićem dragocjeno iskustvo, posebno su srećni što će najmlađi posjetioci na sceni vidjeti stilizovanu predstavu, sa snažnom porukom, koja ljubav kao najčistije osjećanje, stavlja na pijadestal.

Jedna od naslovnih uloga poljskog miša Mi-Ši-Ko, povjerena je mladom glumcu Milanu Trniniću koji je za “Glas Srpske” ispričao da je rad na predstavi tekao odlično, prevenstveno zbog toga što je reditelj imao kompletnu ideju i o rediteljskoj i glumačkoj postavci.

“Mališane očekuje dobra lutkarske predstava. Raditi sa Živomirom Jokovićem velika je čast. Djeci će sigurno biti uživanje da gledaju ovu predstavu”, kazao je Trninić.

Istakao je da je riječ o poučnoj bajci u kojoj u prvom planu nije materijalizam.

“Porodica miševa želi da se njihova kćerka uda za najmoćnijeg i najboljeg miša, a ona želi da uda za onoga koga zaista voli. Pouka same predstave je da nije bitno ko ima koliko novca, već da ima veliko srce i veliki duh, ali i da se dvoje vole. Rijetke su danas predstave u pozorištu koje imaju tako snažnu poruku”, smatra Trninić.

Sa njim se složila i princeza mišica Mi-Ši-San, Đurđa Vukašinović, kojoj je ovo treći put da sarađuje sa Jokovićem.

“Svaka uloga je novo iskustvo, a posebno mi je drago što imam priliku da sarađujem sa Živomirom Jokovićem. On je čovjek koji posjeduje ogromno znanje o pozorištu, a posebno o lutkarstvu, pa sam u ovoj predstavi mogla i da dopunim svoje znanje”, ispričala je glumica.

Vukašinovićeva je imala priliku da ovaj komad gleda u izvođenju pozorišta iz Subotice koju je takođe postavio Živomir Joković i kaže da joj je ostala u posebnom sjećanju.

“Znam kako predstava izgleda sa obje strane. Komad je zanimljiv, pitak i poučan, jednostavno divan. Sigurna sam da će se svidjeti mališanima”, poručila je Vukašinovićeva.

Drsku majku, Gospođu Mišicu, koja svojoj kćerki zabranjuje da se uda za onog kojeg voli, jer smatra da niko nije vrijedan njene kćerke, oživjela je glumica Zorana Šuman.

“Komad govori o ljubavi kao neiscrpnoj temi, o ljubavi koja na početku biva zabranjena od strane roditelja, ali ne bih da vam otkrivamo detalje, želim da publika dođe i pogleda predstavu”, kaže Šumanova.

Šumanova je rekla da je moderno vrijeme donijelo djeci mnogo više slobode.

“Iskreno se nadam da će mališani ovaj komad prihvatiti sa punom pažnjom, kao i sve predstave Živomira Jokovića”, naglasila je Šumanova.

Glumci

Osim Šumanove, Vukašinovićeve i Trninića u komadu se pojavljuju i Đorđe Janković, Ana Anđelić, Svjetlana Andrić, Slobodan Perišić, Božana Bijelić i Milan Džida.

Upečatljiva scenografija plod je kreativnosti Berine Šuščević. Komad traje 45 minuta i namijenjen je mališanima vrtićkog uzrasta, od četiri godine pa naviše.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/djecije-pozoriste-rs-pouka-o-snazi-ljubavi/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])