Kultura seli iz centra Banjaluke

Objavljeno: 18. 3. 2015 u 11:21h

Banjalučko studentsko pozorište (BSP) narednih mjeseci intenzivno će raditi na decentralizaciji kulture u gradu Banjaluci, a partner u realizaciji ovog projekta biće im Banski dvor Kulturni centar.

Kako su najavili iz ovog pozorišta, biće odigrano 70 predstava tokom proljeća i ljeta u banjalučkim mjesnim zajednicama. Broj je simboličan jer označava broj godina od pobjede nad fašizmom.

“Od tog broja samo u aprilu za Dan grada Banjaluke biće odigrano 45 predstava kao podsjećanje na 22. april i 1945. godinu kada je oslobođena Banjaluka. Tako će u ovom periodu prostori banjalučkih mjesnih zajednica, domova kulture i osnovnih škola biti okosnica našeg pozorišnog djelovanja”, istakli su iz uprave BSP-a.

Tako će publika u prigradskim mjestima imati priliku da pogleda 16 komada sa redovnog repertoara, a riječ je o predstavama: “Portret lirskog ratnika” u režiji Vladimira Cvejića, “Kome treba zelena beba” u režiji Novice Bogdanovića i “Ludnica” u režiji Vladimira Đorđevića.

“Ljubitelji teatra moći će da pogledaju i komad “Dvanaest zvjezdica” u režiji Aleksandara Pejakovića, “Rekvijem za ljubav” u režiji Seada Đulića, kao i novu predstavu “Potop” u režiji Aleksandra Pejakovića, kojom je nedavno otvorena nova pozorišna sezona na renoviranoj Podrum sceni”, istakli su iz BSP-a.

Na repertoaru će biti i predstava “Babe” u režiji Igora Tešića, “Govorimo srpski” u scenskoj postavci Milorada Telebaka, “Ćeraćemo se još” u režiji Dragoslava Medojevića, “Njest Side Stordž” u režiji Aleksandra Pejakovića, kao i “Garavi sokak” u režiji Sandre Ljubojević.

Tu su i “Instant seksualno vaspitanje” u režiji Aleksandra Pejakovića, “Audicija” u režiji Vladimira Đorđevića, “Stradalnici” u režiji Ljiljane Čekić, “Čudo u Šarganu” u režiji Gorana Jokića i “Mleko” u režiji Slobodana Perišića.

“Predstave će biti igrane u različitim terminima u odnosu na obaveze i potrebe lokalne publike, a ulaz će biti besplatan. Cilj nam je da naše predstave pogleda 7.000 ljudi van mjesnih zajednica koje se nalaze u užem centru grada. Ovo je samo nastavak projekta pod nazivom “Pozorište u predgrađu”, koji smo takođe uspješno realizovali sa Banskim dvorom Kulturnim centrom i ovim činom želimo da pozovemo sve umjetnike da krenu intenzivnije ka decentralizaciji kulture u Banjaluci”, kažu iz BSP-a.

Dodali su da će dvije besplatne predstave biti odigrane i za građane mjesnih zajednica iz užeg dijela grada i to jedna u Banskom dvoru Kulturnom centru, a druga u Domu omladine.

“Takođe, u nama bliskim opštinama Čelinac i Laktaši, igraćemo besplatno po jednu predstavu”, najavili su iz  uprave BSP-a.

Koprodukcije

“U narednom periodu ostvarićemo i koprodukcije, predstave sa Banjalučkom filharmonijom i Domom omladine iz Banjaluke, kako bi projekat “70 predstava u predgrađu Banjaluke” zaživio. Ovim činom svi zajedno poslaćemo jasnu poruku i našu opredijeljenost da uvijek budemo uz svoje građane, bili oni u centru ili u predgrađu”, rekli su iz Banjalučkog studentskog pozorišta.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/kultura-seli-iz-centra-banjaluke/||claudebot