Belinda Božičković: Magarećim godinama protiv otuđenja

Objavljeno: 3. 3. 2015 u 14:03h

Tekst “Magareće godine” izabrala sam jer mislim da je došlo pravo vrijeme da se zapitamo gdje smo, dokle smo stigli i da se vratimo pravim ljudskim vrijednostima.

Ispričala je ovo mlada rediteljka i glumica Belinda Božičković koja će na scenu Gradskog pozorišta “Jazavac” postaviti komad po kultnom djelu velikog srpskog pisca Branka Ćopića.

Probe za novi komad počele su u nedjelju, a likove iz Ćopićeve priče o djetinjstvu povjerila je mladim glumcima iz Studija “Jazavac” koji će imati priliku da na sceni igraju sa starijim kolegama. Premijera je najavljena za kraj marta.

“Želim da napravim paralelu između nekih prošlih vremena, kada je vladalo prijateljstvo, jedinstvo, požrtvovanost i istinska dječija nesebična ljubav. Kada su djeca bila usmjerena jedna na druge i više vremena provodila igrajući se napolju i u direktnoj interakciji jedni sa drugima. Sada su klinci upućeni u virtuelno drugarstvo i orijentisani na avetinjski način života”, istakla je Božičkovićeva.

Pozorišnom magijom, kako je rekla, glumci i publika vratiće se u vrijeme djetinjstva naših baka i djedova, kada je vladalo siromaštvo, ali samo ono materijalno.

“To je bilo vrijeme bogatog duha, stvaralaštva, vrijeme u kojem još nisu bile uvezene vrijednosti sa zapada. Život djece u tom periodu je bio mnogo ljepši i romantičniji, a današnji mališani polako se otuđuju jedni od drugih”, smatra rediteljka.

Otuđenje čovjeka od čovjeka, kako je rekla, dovodi do gubljenja opštih i društvenih veza.

“Čovjek je ipak društveno biće, sa dubokom potrebom da učestvuje i da se osjeća kao član grupe. Ali, šta se desilo čovjeku danas? On se rukovodi principom egoizma “svako za sebe”, “Bog za sve nas”, priča Božičkovićeva.

Rediteljka, koja je na scenu DIS teatra zajedno sa Duškom Stanivukom postavila odličnu predstavu “Terapija” za koju se svaki put traži karta više, smatra da još ima vremena da se djeca odgajaju na pravi način i da se upute u to šta je pravo druženje i istinska dječija igra.

“Trenutno mi je inspiracija za ovu predstavu moj sestrić Luka, svaku inspiraciju crpim iz njega. Ovo je prvi put da sarađujem sa mladim glumcima iz Studija “Jazavac” i nevjerovatno je to na koliko talenta i želje za radom sam naišla. To su mladi ljudi koji na pravi, iskren i čist način žele da istražuju i da se bave pozorištem”, kazala je ona.

Prethodna tri mjeseca Božičkovićeva je boravila u Beogradu gdje je bila asistent reditelju Egonu Savinu na predstavi “Čudo u Šarganu”, po tekstu Ljubomira Simovića.

“Rad sa Egonom je predivno iskustvo, jer je nesebičan u dijeljenju znanja, a sve to prenosi jednostavnim i lako shvatljivim pozorišnim jezikom. Mnogo sam naučila, kako od reditelja, tako i od glumačke ekipe, koja je sjajna”, naglasila je ona.

Glumci

Na pozorišnim daskama zaigraće Nataša Trivić, Minja Marković, Ognjen Popović, Ena Kristina Matošević, Tamara Lukić, Milorad Nikšić, Branka Trbić, Drago Batar, Nikolina Topić, Blanka Knežević, David Crnčević, Delibor Tešanović, Marija Tomić, Marija Jakovljević i Ranka Marčeta. Osim njih, Božičkovićeva je uloge povjerila Bošku Đurđeviću, Bojanu Kolopiću i Draganu Banjcu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/belinda-bozickovic-magarecim-godinama-protiv-otudenja/||claudebot