Mladost hrabro ispoljila bunt

Objavljeno: 6. 2. 2015 u 15:05h

Bunt mladosti parao je vazduh, misli koje su izgovorene na sceni zvučale su kao vrisak duša koje se ne boje i koje žele promjene, a pozorišna sala Doma omladine postala je sudnica i ispovjedaonica u isto vrijeme.

mladost

I dok su mladi umjetnici u srijedu uveče, vješto uigrani, na skromnoj scenografiji izgovarali dvije naizgled tako obične riječi, koje označavaju i naziv komada “Probudi se”, u publici su prestali da se sanjaju lijepi snovi i čarolija zablude je prestala. Pogled na scenu bio je pogled na realnost, koja boli. Uzdasi, ovacije, aplauzi bili su dovoljan dokaz mladom glumcu i reditelju Stevanu Šerbedžiji da je pred predstavom uspješan pozorišni život. Šerbedžija je uspio da, komadom koji priča o problemima u društvu i politici, razbudi uspavanu masu.

“Prezadovoljan sam utiscima sa predstave. Bilo je revoltno, što sam i hteo. Mlade kolege su sa velikom odgovornošću i posvećenošću iznele i rekle svoje probleme. Bitno je da su ih gledaoci razumeli i shvatili. Bilo je direktno u glavu”, istakao je Šerbedžija.

Citirajući velikog srpskog pjesnika Matiju Bećkovića, koji kroz svoju poeziju poručuje da je “najbolje pucati u glavu”, objasnio je da je došlo takvo vrijeme da se mora biti direktan.

“Što se tiče hrabrosti, tu se otvara lepeza pitanja koliko smo se otuđili i koliko smo u strahu od onih koje postavljamo na lažne vrhove. Bilo je divno gledati mlade aktere kako imaju svoj stav kroz scensku igru”, kazao je Šerbedžija.

Ni mladi glumci nisu krili svoj ponos i sreću što su bili dio ove priče koju je oživio Šerbedžija.

“Saradnja sa Stevanom bilo je iskustvo koje se samo može poželjeti. Ta njegova i naša volja, želja i požrtvovanost u radu urodile su plodom i stvorile djelo savršenstva. Zajedno smo prošli i suze i muku, smijeh i sreću. Shvatio sam šta mislim i šta jesam, shvatio sam svoju ličnost u potpunosti i poredao svoju hijerarhiju motiva tako da znam šta mi je u životu bitno, a šta nije”, rekao je mladi glumac Relja Kovačević.

Sa njim se složio i Svetozar Babić, koji je kazao da su probe bile prožete raznim emocijama svaki put kada bi se dotakli tema koje su obrađene u predstavi.

“Stevan nas je učio kako da radimo kao tim, da budemo jedno. Izvukao je iz nas najdublje emocije i naučio nas šta znači gluma i na tome smo mu zahvalni”, naglasio je Babić.

Britko izgovarajući revolucionarnu poeziju ovi mladi ljudi smatraju da su se na neki način oslobodili kočnica koje su prepreka za njihovu budućnost.

“Emotivno je bilo slušati svaku priču, a zahvaljujući svojim kolegama i njihovom entuzijazmu, uprkos teškoj situaciji, sigurna sam da bismo uz prave ljude mogli imati svjetliju budućnost. Zahvaljujući Stevanu i međusobnom razgovoru o problemima, kroz probe, na kojima smo se oslobađali i opuštali, uspjeli smo da otklonimo strah od osude i odbacivanja i bez ikakve bojazni izađemo pred publiku, koja je, pretpostavljam, pronašla dio sebe u našim ispovijestima”, ispričala je mlada glumica Milica Glogovac.

DIS teatar

Na sceni su svoj talenat pokazali Amar Prlja, Nikolina Vurun, Miroslav Sinkić, Slobodan Miljević, Vladimir Obradović, Jelena Ostojić, Marijana Mijatović i Milica Matijašević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/mladost-hrabro-ispoljila-bunt/||claudebot