Petar Bilbija, audio-video dizajner u NPRS: Svaka predstava novi izazov

Objavljeno: 19. 12. 2014 u 15:27h

Sama riječ pozorište u sebi krije toliko tajni, a jedna od njih su i svi ti ljudi koje publika ne vidi na sceni, a koji su značajnim dijelom zaduženi za sveukupni doživljaj komada koji igra.

petar

Takav je i posao mladog reditelja Petra Bilbije, koji je u Narodnom pozorištu Republike Srpske zaposlen kao audio-video dizajner.

Njegovu kreativnost publika je imala priliku da osjeti i vidi u predstavama “Kuhinja”, “S planine i ispod planine”, “Četrnaesta”, “Pravednici”, “Garsonjera”, “Ožalošćena porodica” i “Mrešćenje šarana”.

Bilbija je objasnio da je opis njegovog zanimanja poprilično široko polje, s obzirom na današnju tehnologiju, pa samim tim može obuhvatati i više vrsta poslova.

“Predstave su zahtijevale drugačiji pristup, od kreiranja audio-vizuelnih sadržaja, do dizajna zvuka, kao i nekih živih video-manipulacija i posla ton majstora”, objasnio je Bilbija.

U nacionalnom teatru imao je priliku da sarađuje sa sjajnim rediteljima, kakav je i Mladen Materić, koji je publiku uvukao u misteriozan svijet neverbalnog teatra kroz predstavu “Kuhinja”.

“Sa svakim rediteljem je iskustvo bilo drugačije. Postoji nekolicina sa kojima mi je bilo zadovoljstvo sarađivati, jer smo se od početka lako razumjeli i bili na istom kolosijeku, a to nije uvijek slučaj”, kazao je Bilbija.

Svoj posao, kao i svaku predstavu, nastoji da uradi najbolje što može.

“Uvijek sebi postavim izazov i pokušavam da ostavim neku svoju ekspresiju u radovima, ali da ostanem u okvirima ideje autora. Što se tiče toga koliko prostora imam da iskažem svoju kreativnost, to uglavnom zavisi od reditelja”, kazao je mladi umjetnik.

Muziku, koja je vrlo važan dio svake predstave, Bilbija je komponovao za “Narodnog poslanika” i “Krivicu” u Narodnom pozorištu RS i “Alisu” u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Zvuci njegove inspiracije mogu se čuti i u predstavama “Art” u Gradskom pozorištu “Jazavac” i “Večeri budala” Pozorišta Prijedor.

Animirani film

Pažnju na kulturnoj sceni Srpske izazvao je i animiranim filmom “Stepenište”, koji je premijerno prikazan na festivalu kratkog filma “Aye-Aye” u Nansiju u Francuskoj.

“Ideja o animiranom filmu “Stepenište” pojavila se kao nastavak eksperimentalnog muzičko-dramskog projekta “Seanse”, koji se vrtio oko sada ključnog lika filma, doktora”, rekao je Bilbija i dodao da je priču razvio u scenario, zajedno sa Markom Bilbijom.

Finalna verzija adaptirana je za tridesettrominutni animirani film.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/petar-bilbija-audio-video-dizajner-u-nprs-svaka-predstava-novi-izazov/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])