Priča o ženidbi Branislava Nušića

Objavljeno: 12. 12. 2014 u 09:16h

Komedija “Tri klase i gospođa Nušić” do posljednjeg mjesta ispunila je salu Narodnog pozorišta Republike Srpske, a dio publike je na nogama uživao u maestralnoj igri Beogradskog dramskog pozorišta, jer nije bilo dovoljno stolica za sve koji su htjeli da pogledaju ovo maestralno ostvarenje.

nus

Ovaj interesantan komad, koji otkriva nekoliko detalja iz privatnog života Branislava Nušića napisao je Vladimir Đurđević, a režirala Milica Kralj.

Pseudobiografsko poigravanje sa pričom o životu Nušića i likovima iz njegovih komada, dato je u kolažnoj dramaturgiji i žanru vodvilja.

Kako je istakla Milica Kralj, komad je napisan za igru u Nušićevom maniru i njegovim jezikom. Pisac je u komadu živ čovjek, bez opterećenja suvim biografskim podacima.

Slavnog srpskog komediografa na daskama je oživio glumac Daniel Sič, koji je istakao da se u kreiranju lika nije pretjerano opterećivao piščevim životom.

“Taj period života koji mi prikazujemo u predstavi, apsolutno nije nigdje do sada zapisan. Tako da svi mi imamo neku predrasudu kako izgleda Nušić, a u stvari ga znamo samo sa fotografija”, kaže Sič.

Kaže da je pokušao da ga dočara na njemu blizak način i da napravi jednog “blesavog, zaljubljenog muškarca koji je inteligentan i duhovit”.

“S druge strane, on nosi neku tugu u sebi, kao da predosjeća da će se nešto loše desiti. On nije ambiciozan iz saznanja da pripada negdje više, već su njegove ambicije usmjerene i ponukane onim našim srpskim entuzijazmom i poletom ka izgradnji karijere. Međutim, on to ne može, jer mora istinski da se zaljubi, a ne da “sve proda” zarad karijere”, pojašnjava Sič i dodaje da im je Milica Kralj i te kako pomogla u radu na predstavi, jer je ona od reditelja koji obožavaju glumce.

Nesuđenu Nušićevu ženu, Ninu Angelopulos, tumači mlada i talentovana Jelisaveta Orašanin.

“Rad na predstavi je bio prilično naporan jer je najteže nasmijati ljude, a s druge strane nam je bilo divno zbog jako kreativnih proba. Imali smo pred sobom vrhunski tekst, tako da nam nije bilo teško da dobijemo dobar finalni proizvod – predstavu koja zaista nasmejava publiku”, kazala je Orašaninova i dodala da je uživala gradeći svoj lik, za koji joj je rediteljka dala potpuno “odrešene ruke”.

Bard srpskog glumišta Slobodan Boda Ninković na scenu je iznio tipičnog lika iz Nušićevih djela – ambicioznog konzula Dimitrija Bodija.

“Tekst je vrlo vješto napisan i upotpunjen nekim istorijskim momentima, a Đurđević ih je, naravno, obradio na pozorišan način – izmaštao malo kako bi to moglo da bude, i dao nam je lijep povod za igru. Milica Kralj se s druge strane maksimalno potrudila da nam ostavi prostora da sami uzmemo koliko ko hoće i koliko ko može”, kazao je Ninković i dodao da je, nažalost, Nušić naš savremenik, iako on sam to ne bi volio.

Likovi

“Da bih u svom tekstu spojio sve kockice, pozajmio sam likove iz njegovog djela, pretpostavljajući da je u stvarnosti poznavao ljude na osnovu kojih je kasnije stvarao dramske junake”, rekao je Vladimir Đurđević, pominjući Živku ministarku, Peru pisara, dr Cvijovića.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/prica-o-zenidbi-branislava-nusica/||claudebot