Mira Banjac: “Banjaluka mi je širom otvorila vrata i zauvijek postala moj dom”

Objavljeno: 19. 9. 2012 u 10:38h

“Ovdje u Banjaluci krenuo je taj mali korak koji večeras završavamo”…

Ove riječi, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, izgovorila je sinoć slavna srbijanska glumica, Mira Banjac, koja je u 60 godina karijere oduševljavala gledaoce pozorišnih predstava, filmskih produkcija i televizijskih serija.

Na početku večeri, koja je posvećena druženju s ovom izvandrenom glumicom, održana je izložba “Lica Mire Banjac”, a koja je Miru predstavila u raznim glumačkim ulogama.

Po završetku izložbe, u ugodnoj atmosferi Velike scene, publici se obratio dr Predrag Lazarević koji je za Miru imao samo riječi hvale, opisavši je kao najveću srpsku glumicu.

Nakon dr Lazareviča, Zoran Maksimović predstavio je svoju knjigu, “Mira Banjac-60 godina umjetničkog rada”, rekavši da je pisanje ovog štiva bio veoma izazovan zadatak.

“Miri se zaista zahvaljujem na strpljenu, na pomoći da ja sačinim ovu knjigu. U ovoj knjizi se nalazi mnogo tekstova koje je Mira sama, što napisala, što izgovorila, ali i riječi o Miri napisane od strane njenih kolega glumaca, prijatelja”, rekao je Zoran.

Kada je došao red na Miru Banjac, ona se publici obratila riječima “Dragi moji prijatelji”. Mira se prisjetila svog boravka u Banjaluci gdje je, ona smatra, njena glumačka karijera zapravo i počela.

Naime, Mira Banjac je na sceni Narodnog pozorišta odigrala više značajnih uloga između 1953. i 1955. godine, kada joj je, prema njenim riječima, Banjaluka širom otvorila vrata i zauvijek joj postala dom.

“Ovdje sam napravila svoje prve korake. Krenula sam u to nešto nepoznato, ne znajući šta me čeka. Kada sam sada dolazila bila sam nevjerovatno uzbuđena i čini mi se da nije prošlo nikakvo vrijeme između mog boravka ovdje i ovog trenutka. Toliko je sve to moje, toliko je to moj dom. Znate, ljudi se vraćaju svojoj kući, svom domu, ja sad imam osjećaj da sam se vratila svojoj kući gdje sam ponovo zatekla tu sjajnu publiku”, kazala je Mira.

Dok je prepričavala dane svoje mladosti provedene u gradu na Vrbasu, Mira se, sa suzama u očima, sjetila i druženja s mladim glumcima pozorišne scene kraj stare Ferhadije, ali i ugodnog mirisa behara.

“Tad smo bili mladi, malo više lijepi i siromašni. Siromašni u smislu da nismo imali sve što jedna mladost želi da ima, ali smo s tim bili zadovoljni. Nas nekoliko smo imali bicikle, a tada imati biciklo bilo je kao sada imati Porche. I mi smo s tim Porcheom išli pravac u Šeher na kiselo mlijeko i ćevape. Naveče smo sastanke zakazivali pred prelijepom Ferhadijom, a kada smo se htjeli umiješati u drugi svijet, skockali bi neke parice i otišli u Hotel Palas na kolače, to je za nas bio značajan izlazak”, prisjetila se Mira Banjac.

Mira je izrazila da je veoma ponosna na svoju karijeru, te da je posao s kojim se glumci bave veoma strastan i nepredvidljiv, te da je to zapravo zanat koji se vječno usavršava. Međutim, ona je priznala da se sada po završetku te karijere često zapita, da li se više predala svojoj publici nego porodici.

“Ja sam jedna mala i jednostvana osoba. Sada nemam vile i bazene, imam svoju malu porodicu. I vrlo često, sada na kraju, pomislim da sam možda mnogo toga uzela svojoj porodici da bih mnogo dala pozorištu. Putovala sam po čitavom svijetu, imala sam sreću da obiđem pozorišta na svih pet kontinenata. Recimo, u Meksiku nas je zatekla smrt Titova, to je bila panika, nešto nevjerovatno. Na tim putovanjima uvijek sam se pitala da li sam u nekom trenutku svom djetetu trebala, a nije me bilo. Zbog toga se sada stalno osjećam krivom”, kazala je Mira.

Kao glumica, Mira kaže da je uvijek bila iskrena u ulogama koje je tumačila. Željela je da gledaoc u njoj vidi sebe, ili ženu s kojom se svakodnevno susreće, dakle svojim ulogama opisivala je realan život “naših” žena u različitim životnim situacijama.

“Igrati ženu koju ćeš odmah sutra prepoznati na ulici, a i ona tebe, je veoma zahtjevno. A publika se ne smije lagati… Veliki glumac je onaj koji je cijeli svoj zadatak završio prije izlaska na scenu. Veliki glumac je samo onaj koji nije prodao nijednu lažnu paru svojoj publici”, izjavila je Mira.

Druženje s banjalučkom publikom, Mira je privela kraju recitacijom djelova pjesme Miroslava Antića, “Vojvodina”, poželjevši svima da budu srećni i zadovoljni s onim što ih okružuje.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/mira-banjac-banjaluka-mi-je-sirom-otvorila-vrata-i-zauvijek-postala-moj-dom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])