Dva festivala ovog mjeseca

Objavljeno: 13. 9. 2012 u 18:10h

Pozorište mladih “Dis” iz Banjaluke tokom ovog mjeseca ima ulogu organizatora dva festivala.

Naime, Festival evropskih pozorišta mladih “Bina mira” će biti održan u banjalučkom Domu omladine od 18. do 22. septembra, dok će 12. festival omladinskih pozorišta RS od 26. do 30. septembra biti upriličen u Višegradu.

Novica Bogdanović, direktor banjalučkog Pozorišta mladih “Dis”, pojašnjava da je Festival “Bina mira” nastao u Njemačkoj, a održava se svake dvije godine u drugoj zemlji, čime se na pozorišni način obilježava Svjetski dan mira 21. septembra.

“Čast nam je što smo ove godine izabrani da ugostimo festival, uz pomoć Omladinskog savjeta Banjaluke, na kojem će se predstaviti pozorišta iz Njemačke, Italije, Slovenije, te Srbije, Makedonije, Poljske i BiH”, kaže on.

Naglasio je da će uz predstave namijenjene mladoj publici biti održane i radionice glume, savremenog plesa i teatarske metodologije, kao i savjetovanja i okrugli stolovi na temu savremenog pozorišnog izraza.

“Festival je zamišljen kao okupljanje savremenih pozorišnih predstava koje u svojim idejama kroz umjetnost zagovaraju ljepšu i srećniju budućnost u miru”, istakao je Bogdanović i dodao da će ulaz na sve dane festivala biti besplatan.

Festival omladinskih pozorišta RS organizuje Asocijacija pozorišta RS, koja broji 34 scene i omladinska pozorišta.

“Svake godine mijenja mjesto održavanja, a ove godine je ‘Dis’ pozorište izvršni orgnizator uz podršku i organizaciju Doma kulture Višegrad”, istakao je Bogdanović.

Na festivalu će biti odigrano 14 predstava, od čega devet u zvaničnoj konkurenciji.

“Publika će imati priliku da uživa u dramskim komadima pozorišta iz Novog Grada, Mrkonjić Grada, Doboja, Laktaša, Zvornika, te Kotor Varoša, Prnjavora, Višegrada, dok će se Banjaluka predstaviti sa dvije predstave”, pojašnjava Bogdanović i dodaje da će takođe biti prisutni i gosti iz Srbije, i to sa Fakulteta umetnosti Beograd i omladinska grupa iz Nove Varoši.

Audicija za Školu filma

Pozorište mladih “Dis” organizuje i audiciju za prijem polaznika u Školu za film i pozorište, a prvi krug će biti održan sutra u banjalučkom Domu omladine.

“To je treća generacija ove škole, koja traje deset mjeseci. U školi se radi po licenciranom programu, na osnovu kojeg mladi dobijaju osnovna znanja o filmu, pozorištu, pojavljivanju na sceni i pred kamerama. Cijena je 40 KM mjesečno”, kaže Novica Bogdanović i ističe da će biti održana audicija i za potrebe popunjavanja ansambla.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/dva-festivala-ovog-mjeseca/||claudebot