Danas Međunarodni dan pozorišta

Objavljeno: 27. 3. 2012 u 18:25h

Međunarodni dan pozorišta -27. mart obilježava se danas na pozornicama širom svijeta.

Dan pozorišta ustanovio je 1961. godine Međunarodni pozorišni institut (ITI). Poruku povodom Međunarodnog dana pozorišta 2012. napisao je Džon Malkovič, američki glumac, producent, dramski pisac i režiser.

Malkovič je svojim kolegama poželio da ono što rade bude neodoljivo i originalno, a da njihova djela budu duboka i dirljiva.

“…I neka najbolji među vama – pošto će to biti samo najbolji od vas, i tad samo u najrjeđim i najkraćim trenucima – uspiju da daju okvir onom najvažnijem od svih pitanja, ‘kako živimo’. Srećno.” – ovom rečenicom Malkovič je završio poruku povodom Međunarodnog dana pozorišta 2012. godine

Ovim povodom osvrnućemo se na uspjehe banjalučkih pozorišta u protekloj sezoni, i reći ponešto o njihovim novim projektima.

Prošlа godinа je zа Nаrodno Pozorište RS bilа veomа uspješnа. U 2011. godini u ovom pozorištu izvedeno je ukupno šest premijerа, te je osvojilo veliki broj nagrada.

U novoj sezoni već su premijerno izvedene dvije predstave, “Razvojni put Bore Šnajdera”, u režiji Dušana Petrovića i “Lijepi, veliki, jaki”, u režiji Gorana Damjanca. U idućem mjesecu pozorište počinje rad na novim predstavama “Krivica” i “Djeca na vlasti”.

Nаrodno pozorište Republike Srpske i ove godine, početkom junа, orgаnizuje TEATAR FEST, koji će ovaj put biti i festival dramskog teksta i pisca. Na konkurs za neobjavljeni i neigrani dramski tekst prijavilo se 132 rukopisa koji ispunjavaju uslove.

Direktor Nаrodnog pozorištа Republike Srpske, Nenаd Novаković, rekao je dа glumci ovog teаtrа poručuju dа su pozorište i glumа jаči od svih nedаćа i problemа koji sаtiru svаkodnevicu.

„Nаrodno pozorište Republike Srpske poručuje dа i u ovаko teškom vremenu pozorišni život opstаje i mi stvаrаmo iluziju dа živimo dobro i dа nаm dolаze bolji dаni“, izjavio je Novаković.

Od 2006. godine pa sve do danas, Gradsko pozorište “Jazavac” odigralo je više od 250 repriznih predstava sa posjetom od preko 50.000 građana.

Pred Gradskim pozorištem “Jazavac” je godina u kojoj mora riješiti svoj status, jer je prevazišlo svoje kapacitete. Trenutno zagovara ideju budžetskog finansiranja. Ideja se temelji na procjeni potreba građana, a u skladu sa dugoročnim razvojem Grada, te dokazanoj dugoročnoj održivosti ovakvog modela funkcionisanja.

Mario Lukajić, glumac i jedan od osnivača Gradskog pozorišta Jazavac, rekao je da ovo pozorište na najpozitivniji način doprinosi ukupnom razvoju kulture u Banjaluci.

„Mislim da se banjalučka kulturna scena svakim danom razvija, što pokazuju i kulturni događaji koji su sve brojniji, međutim većina ostaje na lokalnom nivou. Vjerujem da će Ministarstvo više novca izdvajati upravo da ta scena izađe iz okvira u kojima je stvarana.“ – govori Lukajić

Režiser Banjalučkog studentskog pozorišta, Aleksandar Pejaković, rekao je da je ovo pozorište prošle godine posjetilo oko 11.000 gledalaca, što je dovoljan pokazatelj da već ima formiranu publiku.

“U sezoni iza nas imali smo 9 premijera što je ubjedljivo najveći broj računajući sva pozorišta u našem gradu. Kvantitet naravno ne mora uvijek da bude pokazatelj dobrog rada, ali ako se imaju na umu neuslovi u kojima ovo pozorište radi, onda to može da bude samo na ponos mladim ljudima koji rade u studentskom teatru”, govori Pejaković o uspjehu pozorišta.

U novoj sezoni, koja je počela 9. marta izvođenjem kultne predstave “Sutra je ispit”, premijerno će se izvesti predstava Jovane Đurić “Ja kao gola”, a u narednom periodu će se realizovati i “Ejmi Vajnhaus”, predstava mladih autora Maria Ćuluma i Milana Gajića.

Mladi režiser, koji je radio i na predstavama Narodnog pozorišta RS, smatra da banjalučka kulturna scena nimalo ne zaostaje za drugim gradovima u Evropi koji su nosioci kulturnih dešavanja.

“Pozorište je jedini hram na svijetu koji ne poznaje diskriminaciju bilo koje vrste, tako da svi zajedno treba svaki dan da se podsjećamo na značaj takve institucije i da sebi priuštimo čest odlazak na predstave, bilo kao akteri ili gledaoci, jer teatar oplemenjuje ljude bilo da su na sceni ili pored nje. “ – poručio je Pejaković povodom današnjeg dana.

U razgovoru sa direktorom Dječijeg pozorišta Republike Srpske, gospodinom Predragom Bjeloševićem, saznali smo da će ovaj praznik pozorište provesti radno.

Glumci trenutno rade na predstavi “Život je opaka navika” po tekstu Duška Radovića, a u režiji profesora Nenada Bojića. Riječ je o kabaretskoj predstavi za stariji uzrast djece i odrasle. Premijera ove predstave je planirana za 17. april kao poklon gradu Banjaluci kad zvanično počinje da se slavi dan grada.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/danas-medunarodni-dan-pozorista/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])