“Revizor” oduševio Banjalučane

Objavljeno: 29. 1. 2012 u 21:30h

Sinoć je, na velikoj sceni Narodnog pozorište RS, sa početkom u 20 časova izvedena predstava “Revizor”, rađena po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, dok režiju potpisuje Jug Radivojević.

Revizor je jedino Gogoljevo dramsko djelo. To je društvena komedija koja se bavi ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije. Ismijavanje društvenog stanja i ljudske naravi je tema koja je uzeta iz društvene stvarnosti carske Rusije u prvoj polovini 19. vijeka.

Sam Gogolj, kao ideju vodilju navodi: „U Revizoru ja sam odlučio da na jednom mjestu skupim sve ono sto je u Rusiji ružno, a što sam ja tada znao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i onim slučajevima gde se pravednost traži od čovjeka više od svega, i htio sam sve da ismijem u jedan mah…”

Iako napisana prije skoro 200 godina, predstava se bavi jako aktuelnim pitanjima. Opisuje ljude koji se se našli u začaranom krugu laži, samoobmane, korupcije. Na jedan veoma prefinjen način, sa mnogo humora, shvatamo da je ljudska priroda uvijek konstantna, glupost i licemjerje ne zastarijevaju. Prolaziće godine, vijekovi, mijenjaće se situacije, ali čovjek ostaje isti.

Režiser, Jug Radivojević, rekao je da je cilj predstave da se publika nasmije, zapita i promijeni.

 „Predstava je zabavna i duhovita sa jedne strane, a istovremeno i edukativna. Publika će moći da razumije komad i da se identifikuje sa njim. Osim toga, jako dobro će se zabaviti jer je riječ o jednoj od najizrazitijih komedija karaktera. Na samom kraju doći ćemo svi sami pred jedinog pravog Revizora, a onda neće biti popravnog. Budimo dobri ljudi!“

Publika je odlično odreagovala:

„Iako sam se smijao većinu vremena, na kraju shvatim da je više tužno, jer se to i danas dešava, ne samo nama. Predstavu preporučujem svima, jer mimo odličnog teksta, i glume, daje mnogo tema za razmišljanje”, rekla je M. A.

Fantastičnu glumačku ekipu čine: Nikolina Jelisavac, Goran Jokić, Radenka Ševa, Dragoslav Medojević, Snježana Štikić, Ljubiša Savanović, Gordana Milinković, Željko Erkić, Nataša Ivančević, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Zoran Stanišić, Vedrana Mačković-Zubović, Koviljka Šipka, Mirzeta Jakšić, Ljiljana Čekić, Đorđe Marković, Ognjen Kopuz, Vladimir Đorđević, Sandra Ljubojević, Miljka Brđanin-Babić, Danilo Popržen, Svetlana Popović i Stevan Šerbedžija.

Za zanimljivu scenografiju pobrinula se Dragana Purković-Macan, dok je za kreativne kostime zaslužna Jelena Vidović.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/revizor-odusevio-banjalucane/||claudebot