Pedofilija, prostitucija i prerani spolni odnosi

Objavljeno: 5. 1. 2012 u 09:57h

Predstava “Instant sexualno obrazovanje”, koja u prvom planu ukazuje na problem ranog sazrijevanja mladih, izvedena je sinoć u Domu omladine.

Komad, po tekstu Đorđa Milosavljevića, režirao je Igor Damjanović. Asistent režije Aleksandar Risović, tumači i jednu od uloga, za koju je i osvojio nagradu.

“Predstava zapravo ukazuje na problem ranog seksualnog sazrijevanja mladih, te ukazuje na to da mladi ne bi trebali rano stupati u seksualne odnose. Prikazuje i dosta izopačenosti u društvu, od pedofilije i prostitucije, do polnog sazrijevanja srednjoškolaca, i namjenjena je za srednjoškolsku publiku”, rekao je Risović.

Glavni likovi, Danica i Vojkan su mladi par čije seksualno iskustvo konačno dolazi na probu. U strahu da će svog partnera razočarati, nesavjesni da dijele isti problem, njih dvoje odlučuju, svako za sebe, da za jedan petak nauče sve što do tada nisu uspjeli.

U crnohumornoj potrazi za instant seksualnim iskustvom, Vojkanu je vodič njegov stariji brat, a Danici njena najbolja drugarica. Njihovo noćno lutanje kroz svjet prostitutki, makroa, dilera i pervetita otkriva im mnogo više od onoga što su željeli da saznaju…

“Svaki lik priča pojedinačnu priču, i svaka scena je jedna mala priča, a Danica i Vojkan su nosioci radnje”, rekao je Aleksandar Riđošić, koji tumači gimnazijalca Vojkana. Neke scene su čak i vulgarne, ali mladi glumac kaže da mu nije neprijatno izvoditi ih, jer su to ipak samo likovi koje proživljavaju on i kolege.

Ostatak glumačke ekipe čine Biljana Mitrović, Miloš Ivanović, Jovana Kovačević, Srđan Savić, Vladan Kretija, Dušan Petrović, Đorđe Deurić, Ranko Ostojić i Jelena Lalović.

Reakcije publike na predstavu su različite, jedni je osporavaju zbog vulgarnosti, dok je drugi hvale zbog pozitivnih poruka koje upućuje.

“Poruka predstave je da se ne treba olako upuštati u seksualne odnose, posebno kada je u pitanju prvi put”, rekao je Todor D, jedan od gledaoca, te dodao da to u velikoj mjeri utiče na sazrijevanje, i da takvu priliku ne treba olako iskoristiti.

Drama je već izvedena u Zvorniku, te u Kozarskoj Dubici u sklopu 11. Festivala omladinskih pozorišta RS, gdje je osvojila 3 nagrade:
– za najbolju predstavu u kategoriji pozorišnih trupa
– za najbolju kolektivnu igru
– za najbolju mušku sporednu ulogu (Aleksandar Risović)

Predstava je odigrana u organizaciji Omladinskog savjeta BL i Doma omladine Zvornik.

Pozorište mladih Zvornik je osnovano kao neformalna grupa mladih, juna 2005. godine od strane mladih zvorničkih entuzijasta i ljubitelja pozorišta. Prva predstava ovog pozorišta bila je “Gradski gospodin”. Učesnik je i brojnih festivala amaterskih pozorišta, kao što su “Pozorište bez granica”, “Festival omladinskih pozorišta RS” i drugih.

Od 2009. godine ovo pozorište pravi pauzu u svom radu, kako bi se 2011. godine vratilo na pozorišnu scenu Zvornika i Bosne i Hercegovine sa predstavom “Instant seksualno vaspitanje”, po tekstu Đorđa Milosavljevića u produkciji Doma omladine iz Zvornika.

Predstava je veliki zaokret u radu ovog pozorišta i prema riječima kritike “Instant seksualno vaspitanje” predstavlja nešto do sada neviđeno na amaterskoj pozorišnoj sceni Republike Srpske.

U skladu s tim, Pozorište mladih Zvornik će i u daljem radu nastojati da održi visoke kriterijume koje je ta predstava postavila.

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/pedofilija-prostitucija-i-prerani-spolni-odnosi/||claudebot