Zatvorena vrata Studentskog pozorišta

Objavljeno: 6. 12. 2011 u 12:35h

Tridesetpeta sezona Studentskog pozorišta je sinoć svečano zatvorena sa predstavom “Ja ili neko drugi”, autorke Maje Pelević, u Gradskom pozorištu “Jazavac”. Nakon predstave je uslijedila dodjela nagrada, sa posebnom pohvalom za najvjernijeg gledaoca.

Scena iz predstave “Ja ili niko drugi”

Dok sva ostala pozorišta otvaraju sezonu u septembru i završavaju u maju, Studentsko pozorište je zbog praktičnih razloga prisiljeno da pokrene svoj repertoar u martu i završi u decembru. Problem je u neopremljenom prostoru u Gospodskoj ulici, koji već više od 30 godina služi kao Studentsko pozorište.

Goran Jokić, umjetnički rukovodilac Studentskog pozorišta, sjeća se da je pozorište nekad bilo veoma uspješno i da je osvajalo nagrade na bosansko-hercegovačkim susretima. Međutim, problem je uvijek bio isti. Prostor u kojem su studenti izvodili svoje predstave nikad nije bio opremljen do kraja.

“Grad smatra da je Univerzitet zadužen za Studentsko pozorište. Međutim, Univerzitet nema novca ni za nastavni kadar, tako da se opremanje prostora, da se stavi u upotrebu i da bude funkcionalno, uvijek odgađalo. I sad smo mi prinuđeni da zatvorimo sezonu, jer je zima, a grijanja nema”, kaže Goran Jokić.

Postoji još jedan problem za naše mlade glumce, a to je finansiranje. Studentsko pozorište radi bez velikih sredstava. Oni imaju male prihode od ulaznica, a grad je zapostavio svoje umjetnike sa izgovorom da su oni problem Univerziteta. Takođe, ni Univerzitet nema novca za društvene djelatnosti.

Dodjela nagrada je ukazala da studenti izvode predstave zbog ljubavi prema teatru i da novčane barijere stavljaju u drugi plan. Pobjednici su primili diplome koje, kaže Goran, imaju sentimentalno značenje, jer su vezane za ljude koji su dali veliki doprinos svijetu teatra.

Prva nagrada nosi naziv “Likota” po osnivaču studentskog pozorišta, a dodjeljena je Milani Domužin za najbolju ulogu u protekloj sezoni. Drugu nagradu, “Dobrica Stefanović”, je primio Vladan Popović, student četvrte godine glume za najboljeg profesionalca koji je pomogao pozorištu.

“Nagrada mi znači puno. Drago mi je što postoje nagrade za trud i rad. Studentsko pozorište je za mene jedna dobra i pozitivna institucija, predstavlja neku prelaznu fazu iz nekog polu-profesionalnog u profesionalni život”, rekao je dobitnik Vladan Popović.

Nagradu “Crveni kesten”, za najbolji tekst, primio je Mario Ćulum.

Nagradu “Lucian Latinger”, za životno djelo je primio Branko Bojat, koji je 15. godina vodio studentsko pozorište. Pored toga dodjeljene su i povelje i zahvalnice ustanovama i ličnostima koje su najviše podržavale rad Studentskog pozorišta.

Nagrađen je i najvjerniji gledalac, Damir Jaroš, koji godinama redovno posjećuje Studentsko pozorište.

“Svakom bih preporučio studentske predstave pošto su studenti u teškoj situaciji što se tiče glume. Potrebna im je svaka pomoć, a mladi su, lijepi su, žele da rade, a nemaju budžeta. Treba im pomoći u svakom vidu”, izjavio je Damir Jaroš.

Predstava “Ja ili neko drugi” je emotivna i metaforična priča, inspirisana realnim dogadjajem kidnapovanja austrijske djevojčice. Riječ je o osmogodišnjoj djevojčici iz porodice sa nezdravim međuljudskim odnosima koja biva oteta, spontano pristajući na šetnju sa nepoznatim, starijim čovjekom. Narednih 10 godina provodi u izolaciji uz fizičko, psihičko i emociolnalno zlostavljanje.  Otmičar je pušta kada je napunila 18 godina, te se ona vraća roditeljima, ali sa potpuno izgubljenim osjećajem za stvarnost i pripadnost. U atmosferi lažne ushićenosti i sreće roditelja, njoj postaje neugodno, gotovo neizdrživo, te joj se javlja želja da se “vrati kući”.

Predstavu tumače Dragoslav Medojević, Milana Domužin, Nataša Ivančević, Miodrag Mirkićević, Dragan Radonjić, Goran Jokić te mnogobrojni hor komšija.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/zatvorena-vrata-studentskog-pozorista/||claudebot