“2050 – jedan novembarski dan”

Objavljeno: 18. 11. 2011 u 14:12h

Mostarski teatar mladih se sinoć po prvi put predstavio u Gradskom pozorištu “Jazavac”, sa izvedbom predstave “2050 – jedan novembarski dan”. Pozorišni komad Lorenza Hippea služi kao alarm za današnje društvo koje klimatske promjene ne shvata ozbiljno.

Scena sa predstave “2050 – jedan novembarski dan”

Priča se zasniva na razgovorima koje je autor vodio sa mladim ljudima. Glavni protagonista je trinaestogodišnja Lia koja, u zagađenoj okolini, vodi tipačan tinejdžerski život . Lia nas putem morfogenetskog polja, neke vrste telepatije, izvještava o budućim apokaliptičnim događajima.

Kada se razorna oluja pojavi Lia je odvojena od svojih prijatelja i oca. Njene riječi nas upozoravaju da nas čeka slična sudbina ako nastavimo sa našim dosadašnjim navikama.

Lorenzo Hippe se obično bavi omladinom i njihovom svakodnevnicom. Ovaj komad, uz prisustvo naučne fantastike, je takođe namijenjen mladima, ali i široj publici.

Miodrag Dakić, iz Centra za životnu sredinu, je pohvalio ovu predstavu i poručio da bi nam trebale i dvije planete “kada bi svi živjeli kao mi”.

“Ljudi ne priznaju da čovjek ima presudan uticaj”, rekao je Dakić, dodavši da bi svi ‘vrištali od panike’ kada bi shvatili koliko negativno utičemo na našu planetu.

Predstava “2050 – jedan novembarski dan” je realizovana u Bosni i Hercegovini kroz saradnju Goethe-Instituta sa Fondacijom “Robert Bosch” i Mostarskim teatrom mladih.

Režija: Ninoslav Šćepanović
Lia: Martina Kujundžić
Lijin otac: Ivo Krešić
Milan: Stanko Utrobičić
Semra: Angela Bulum
Gitara uživo i glasovi: Bojan Beribaka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Da li ste bili na predstavi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/2050-jedan-novembarski-dan/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])