Odlazak u Veneciju i komad o Nikoli Tesli najambiciozniji projekti banjalučkih institucija kulture

Objavljeno: 5. 1. 2017 u 20:14h

Tek nekoliko koraka napravili smo u 2017. godini, a vrijeme koje je ispred nas, idealno je da trudom, radom, željom, ljubavlju ostvarujemo ciljeve ispisane po zidovima života. Takvo mišljenje dijele i u kulturnom institucijama u Banjaluci u kojima oni koji odlučuju i njihovi kreativni timovi uveliko rade na novim projektima.

Konstantnim osluškivanjem potreba i želja njihove publike i posjetilaca odlučili su sa kojim predstavama, izložbama, koncertima i drugim umjetničkim projektima boje mjesece 2017. godine. Početak godine i obilježavanje svog Dana – 10. februara Muzej savremene umjetnosti RS iskoristiće da javnosti predstavili koncept Paviljona BiH na 57. venecijanskom bijenalu.

“Poslije višemjesečnog zalaganja, nedavno smo dobili i zvaničnu potvrdu da ćemo biti organizator cjelokupnog projekta, BiH će na Venecijanskom bijenalu predstavljati  umjetnik Radenko Milak s projektom “Univerzitet katastrofe”, realizovanim u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom” – podsjetila je direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković.

Izložbene aktivnosti u ovom muzeju u 2017. počeće u februaru samostalnom izložbom banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića “Spavaća soba mojih roditelja”.

“Poslije najnovije produkcije našeg priznatog umjetnika uslijediće samostalna izložba vajara Radoša Antonijevića, koja će se naći i u programu obilježavanja dvanaeste Evropske “Noći muzeja” – kaže Vujkovićeva.

Prioritet u ovoj godini za Muzeje RS biće prikupljanje muzejske građe.

-“Do sada nismo imali sistematsko prikupljanje. Proširićemo terenska istraživanja na cijelu teritoriju RS, a posebno na one krajeve koje nemamo zastupljene u zbirkama. Imaćemo i nekoliko vrlo značajnih autorskih izložbi, a neće izostati ni standardne manifestacije kao što je “Noć muzeja”. Veoma nam je važna saradnja sa muzejima iz regiona” – rekao vršilac dužnosti direktora Muzeja RS Vladimir Đukanović.

I  Narodnu i univerzitetsku biblioteku RS očekuju važni zadaci.

“Usmjerićemo se na digitalizaciju kulturne baštine, u toku je izrada pravilnika o digitalizaciji koju radi bibliotečki savjet. Bavićemo se i formiranjem odjeljenja za konzervaciju papira. Već smo u pregovorima za jednu mini-laboratoriju koju ćemo formirati u biblioteci” – najavila je  direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić.

Narodno pozorište RS publiku će obradovati sa četiri nove predstave koje će režirati Dragan Ostojić, Milan Nešković, Marko Misirača i Belinda Božičković.

“Premijera predstave “Bekstvo od sreće” planirana je za 4. mart, a komad Džordža F. Vokera režiraće Dragan Ostojić.  Među planiranim predstavama je i “Usamljeni zapad” za čiju bi režiju bila zadužena Belinda Božičković, a riječ je o tekstu Martina Mekdona” – najavljuje direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković.

Takođe, četiri premijere očekuju i mališane u Dječijem pozorištu RS.

“Već 20. februara, očekuje ih premijera “Maše i mede” u režiji Aleksandra Pejakovića. Sa tom predstavom otvorićemo Reviju najljepših predstava u Dječijem pozorištu koju radimo svakog februara” – rekao je direktor ovog teatra Predrag Bjelošević.

Ubrzo, poslije “Maše i mede” u aprilu se na scenu postavlja komad “Ivica i Marica”, uglednog pisca iz Valjeva, Dejana Aleksića koji će režirati Dragoslav Todorović. U maju i junu sigurno ćemo učestvovati na nekoliko festivala.

“Ono za šta smo zacrtali da moramo naći sredstva je festival u Sankt Peterburgu, ugledne festivalske kuće “Kuk art” na koji nas je pozvao gospodin David Burman” – priča Bjelošević.

Posebno je istakao rad na skupom i ambicioznom projektu predstavi “Nikola Tesla” sa kojom bi u oktobru otvorili 16. međunarodni festival pozorišta za djecu.

“Za sada sam ja čovjek koji radi dramatizaciju, Biserka Kolevska i Svila Veličkova potpisuju režiju i scenografiju. Za Novu godinu radićemo novogodišnju predstavu, vjerovatno jedan od tekstova našeg Tode Nikoletića” – naglasio je Bjelošević.

Organizator u Gradskom pozorištu “Jazavac”, Ljubiša Savanović, najavio je da će cijenjeni umjetnik Nikola Pejaković Kolja režirati treći put u ovom teatru.

“Nakon predstava “Celo telo tu me boli” i “Šećer je sitan, osim kad je kocka” bavićemo se tekstom Dušana Kovačevića “Radovan III”. Premijera je planirana najkasnije u četvrtom mjesecu. Pored toga, krajem sezone očekuju nas Dani studija Jazavac. Tokom ove manifestacije polaznici svih grupa Studija imaju javni čas i predstavljaju svoj rad” – kazao je Savanović i najavio da će do kraja sezone predstaviti i monografiju “Deset godina  Gradskog pozorišta Jazavac”

Godina 2017. u Banjalučkom studentskom pozorištu biće  u znaku obilježavanja 40. godina od osnivanja Studentskog pozorišta.

“Banjalučko studentsko pozorište 41. sezonu otvara 1. februara sa predstavom “Mleko” Vasilisa Kacikonurisa, a u režiji Slobodana Perišića. Planirano da po jednu  predstavu urade Miljka Brđanin i ja, dok Goran Jokić i Radenka Ševa pripremaju predstavu “Srećni dobitnik” u Jokićevoj režiji” – rekao je umjetnički direktor BSP-a Aleksandar Pejaković.

Od 27. jula do 7. avgusta očekuje ih organizacija festivala “Kestenbrug” sa učešćima studentskih pozorišta sa četiri kontinenta, Azija, Amerika, Afrike i Evrope.

Planovi Arhiva RS

Među godišnjim planovima Arhiva RS su seminari, izložbe, objavljivanja časopisa, zbornika dokumenata, potvrdio je direktor ove institucije Bojan Stojnić.

“Naša izložba arhivskih dokumenata “25 godina Narodne skupštine Republike Srpske (1991–2016)” gostovaće u Trebinju, Višegradu (Andrićgradu), Beogradu, Novom Sadu, Užicu i Požarevcu” – kazao je Stojnić koji je zajedno sa Vericom M. Stošić i Goranom Đuran) autor postavke.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/odlazak-u-veneciju-i-komad-o-nikoli-tesli-najambiciozniji-projekti-banjaluckih-institucija-kulture/||claudebot