Valcer vratio gradu stari duh

Objavljeno: 27. 1. 2018 u 16:02h

Dame u dugim večernjim haljinama, a njihovi pratioci u elegantnim smokinzima i uniformama, pokazali su ljepote gradskih igara i starogradske pjesme na Svetosavskom balu, koji je održan u banjalučkom Banskom dvoru.

Treći Svetosavski bal, koji je u četvrtak uveče upriličen u čast prvog srpskog učitelja, prosvetitelja i arhiepiskopa, organizovalo je Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Sveti Sava”. Publika je uživala u svim ljepotama valcera, raskošni kostimi i koreografije vjerno su dočarali duh prohujalih vremena. Splet rodoljubivih pjesama, te starogradske numere natjerale su i goste da zaplešu.

“Interesovanje je sve veće što nam daje vjetar u leđa, a ove godine smo dio pozivnica ostavili na portirnici Banskog dvora i sve su razgrabljene u roku od dva dana” – rekao je sekretar KUD-a “Sveti Sava” Damir Jovanić i dodao da je ulaz na bal bio slobodan, ali su zbog kapaciteta dvorane mogli da prisustvuju samo gosti sa pozivnicama.

Među gostima bio je i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, koji je kazao da nas je tradicija sačuvala kroz vijekove i da je treba prenositi na buduće generacije.

Načelnica gradskog Odeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić kazala je da je Sveti Sava značajna ličnost u srpskoj istoriji, te svaku manifestaciju koja se održava u njegovu čast treba podržati i istaći. Članica KUD-a “Sveti Sava” Kristina Milošević, koja se folklorom bavi već deceniju, rekla je da je poseban osjećaj nastupiti na balu.

Osim domaćina, publici su se predstavili i članovi KUD-a “Veselin Masleša”, plesnog studija “Bolero”, pjevačke grupe iz Novog Sada “Zvuci s kamena”, kao i solisti Maja Tatić, Valentina Milekić iz Etno-grupe “Trag”, Marko Cvijić, Bojan Čikić i Borko Milošević. Direktor “Masleše” Nemanja Knežević je kazao da je članovima ovog KUD-a bilo zadovoljstvo da budu dio ovog događaja.

Tradicija

Organizatori su rekli da je tradicija slovenskih balova počela prije više od jednog i po vijeka, kad su u Beču živjeli mnogi znameniti Srbi tog vremena, a knez Miloš Obrenović je htio da ih okupi na prigodnoj svečanosti.

“Tim povodom je od čuvenog austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg naručio kompoziciju, koja je, pod nazivom “Srpski kvadril”, predstavljena 1846. godine na prvom slovenskom balu u Beču” – kazali su organizatori.

Izvor: Glas Srpske / Miloš Vasiljević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/valcer-vratio-gradu-stari-duh/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])