Tomislav Kalousek Tomac, basista “Brkova” pred koncert u Banjaluci: “Zvučimo kao Sinan Sakić koji svira pank”

Objavljeno: 19. 1. 2018 u 17:52h

Mi smo davno prije našeg uspjeha slušali kompilacije na kojima bi bili i “AngelicUpstarts” i Sinan Sakić. Htjeli smo zvučati kao “Nervozni Poštar” iz doba Nusreta Doličanina, ali više pank i još žešće, kaže Tomislav Kalousek Tomac, basista “Brkova”.

Hrvatska pank-turbo-folk-metal atrakcija sviraće u banjalučkom klubu KSB 3. februara, nakon što su širom regiona odsvirali desetine rasprodanih koncerata, na kojim su promovisali za sada svoj posljednji album “Torzo Date Topića”.

Tomislav Kalousek Tomac basista Brkova za “Euroblic” je, uz više nego ljubazno posredovanje organizatora banjalučkog koncerta, govorio o novom nastupu u Banjaluci, popularnosti, odnosu sa publikom i uticajima na muziku benda.

Iako ste za proteklih 12 godina od klupskog benda dogurali do benda koji puni koncertne hale u Zagrebu i Beogradu, stiče se utisak da se nivo energije i zabave na koncertima i dalje raste, izgleda da se niste uspavali na lovorikama?

“Nismo. Iskreno, ni ne znamo kako se to radi. Još smo uvijek voljni napredovati i biti bolji. Ne radimo još na “hladni pogon”. Vjerovatno će i interes za bend pasti, ako se kod nas osjeti da radimo preko volje. Nama se još uvijek da svirati, pa se ne zamaramo s time”.

Koliko je pankerska estetika “Uradi sam“ (u smislu kačenja albuma na besplatno skidanje sa interneta i konstatnog koncertiranja) na početku bila svjesni izbor „Brkova“ a koliko stvar nedostatka ozbiljne muzičke industrije u regionu?

“Ne mogu jednostavno odgovoriti na to. Mi definitivno potičemo iz krugova gdje se njeguje “uradi sam” pristup, ali lagao bih kad bi rekao da smo bili svjesni njegove učinkovitosti kad smo se za njega odlučivali. On je s jedne strane i bio nužnost jer se nama u cijeloj našoj karijeri, pa sve do dana današnjeg nije obratio nijedan izdavač koji bi nas izdao. Drago mi je svakako da je bilo tako, jer u proizvodnom procesu nismo sputani ničijim mišljenjem nego vlastitim. Treba dodati da smo se mi na to odlučili u trenutku koji je bio nikad bolji za takve bendove, jer je rastao uticaj “Jutjuba” i “Fejsbuka” a slabila važnost izdavaštva. S druge strane, konstantno koncertiranje nije stvar strategije benda već cilj. Mi smo uvijek kao bend htjeli puno svirati”.

Iako “Brkovi” na sceni djeluju prilično spontano, kada se posmatra sam izgled benda, nadimci, koncertna koreografija, izjave za javnost itd…, djeluje da postoji određeni koncept ili je to samo spoljni utisak?

“Nadimci su bili tu i prije benda. I oblačenje je stvar spontanosti. Nismo mi nikad imali sastanak na kojem smo se dogovorili kako ćemo se oblačiti. Jednostavno se među nama podrazumijevalo da se oblačimo “kao budale”. Koncertna koreografija i izjave takođe. Koncept se pojavio sam od sebe, nismo ga mi smišljali svjesno”.

Svoju muziku ste definisali kao “turbopunkfolkwellness & spa”, koji su iz vašeg ugla ključni ili prelomni uticaji iz pannk/metal a koji iz turbo narodnog miljea.

“Mi smo davno prije našeg uspjeha slušali kompilacije na kojima bi bili i “AngelicUpstarts” i Sinan Sakić. Htjeli smo zvučati kao “Nervozni Poštar” iz doba Nusreta Doličanina, ali više pank i još žešće. Kao što je rekao jedan youtube komentar – miks “Cock Sparrera” i “Plavog Orkestra”. Od žestoke muzike je tu bilo svašta, pretežno punk koji smo slušali, ali i dosta hevi metala i glam/hair metala čija nas je estetika fascinirala. Od folk miljea bez premca je za nas Sinan Sakić, ali i puno toga drugoga, cijela “Južni Vetar” produkcija, pa i puno opskurnije stvari”.

Poslednji album „Torzo Dade Topića“ iz 2016 godine odsviran je uživo širom regiona, kada bi publika mogla očekivati novi album?

“Ove godine, kako stoje stvari. Izbacili smo 2017. dva singla. Ove godine ćemo isto izbacivati novih pjesama, možda i cijeli novi album. Neću ništa obećavati konkretno, ali u bližoj budućnosti ćete imat prilike slušati naše nove pjesme”.

U Banjaluci ste nekoliko puta dočekani uz nevjerovatnu atmosferu na koncertima, kako uopšte nadmašiti vatrenu atmosferu sa posljednjeg nastupa?

“Pa, u Banjaluci, je svaki put bila ludnica i rado se vraćamo. Ne znam kako ćemo nadmašiti atmosferu od zadnji put, ali ćemo se potruditi. I zadnji put su nas pitali kako ćemo nadmašiti atmosferu od predzadnji put, pa smo se nekako snašli”.

Izvor: Blic/ Branislav Predojević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/tomislav-kalousek-tomac-basista-brkova-pred-koncert-u-banjaluci-zvucimo-kao-sinan-sakic-koji-svira-pank/||claudebot