Lidija Bojinović i Željka Jovanić: Solističko sviranje nosi najveću satisfakciju

Objavljeno: 5. 12. 2017 u 10:55h

“Istinska radost za mene, kao i sve kolege muzičare, je kada uspijem da doprem do srca slušalaca i podijelim s njima svoje muzičke ideje kroz muziku koju izvodim”, kazala je Lidija Bojinović, violinistkinja.

Ona je u razgovoru za “Nezavisne” najavila solistički koncert, koji će u pratnji pijanistkinje Željke Jovanić održati večeras u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci, s početkom u 19 časova.

Prvi koncert održan je u Gradišci 30. novembra, gdje su banjalučke umjetnice veoma reprezentativno izvele neka od najljepših i najvirtuoznijih djela pisanih za violinu solo, te violinu i klavir.

Lidija Bojinović je osnovno i srednje muzičko obrazovanje na odsjeku violine stekla u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” u klasi profesorice Aleksandre Pereule. Studije violine završila je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasama profesora Marije Misite i Ivana Otaševića s najvišom ocjenom, a master studije u Novom Sadu.

“Nakon velikog truda i napora koje sam uložila i sati provedenih u svakodnevnom vježbanju i spremanju raznovrsnih programa za ispite i muzička takmičenja tokom školovanja, i naročito tokom studija, nametnula se ova ideja za solističke koncerte na kojima bih se predstavila publici. Zbog studentskih obaveza i brige da sve akademske obaveze budu završene kvalitetno i u određenom roku na fakultetu, dugo spremani program sam najčešće svirala samo pred određenom komisijom, sastavljenom od profesora koji ocjenjuju ispite i ponekim od zainteresovanih kolega koji su slušali moje ispite”, kazala je Bojinovićeva.

Dodala je da je tokom školovanja i studija učestvovala na velikom broju koncerata kao član različitih kamernih, orkestarskih i muzičkih sastava, kao i da joj je dobro poznata ta koncertna energija, ali i odgovornost koju muzičari iz tih sastava dijele i međusobno se podržavaju.

“No na solističkim nastupima izvođač je sam s klavirskim saradnikom i dužan je da se sam izbori s izazovima na sceni: s tehničkom težinom kompozicije, s tremom, s vlastitom koncentracijom. Pored svih ovih izazova, mislim da solističko sviranje nosi najveću satisfakciju i izuzetno je veliko zadovoljstvo ukoliko umjetnik uspije da se izbori sa svim teškoćama, kvalitetno odsvira koncert i ako još uspije da uživa i da podijeli taj užitak s publikom koja ga sluša”, rekla je ona.

Na programu će se naći izbor nekih od najljepših djela napisanih za violinu, i to Sebastijana Baha, ali i violinu i klavir Sergeja Prokofjeva, Antonina Dvoržaka i virtuozno djelo za violinu Henrika Vijenjavskog.

“Svaki koncert je svojevrsna nagrada za izvođača. Poslije dugotrajnog i posvećenog rada na određenom umjetničkom djelu, na sceni nastaje čarolija, oslobađajuća energija. Tako je bilo i na koncertu u Zavičajnom muzeju u Gradišci”, kazala je Željka Jovanić.

Nakon Banjaluke, uslijediće i koncerti u Galeriji 96 u Prijedoru, te dva koncerta u Srbiji (Beograd i Novi Sad).

Izvor: Nezavisne / Autor: Nevena Vržina

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/lidija-bojinovic-zeljka-jovanic-solisticko-sviranje-nosi-najvecu-satisfakciju/||claudebot