Dragušić: Mi čuvamo tradiciju

Objavljeno: 25. 11. 2011 u 14:31h

Godišnji koncert Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Pelagić” biće održan 18. decembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske sa početkom u 20 časova.

RKUD „Pelagić“ postoji još od 1927. godine, a nastalo je kao pokušaj ujedinjenja mladih ljudi u borbi za očuvanje kulture, igre i pjesme naroda sa ovih prostora.

Društvo za sada broji oko 400 članova, a o prijemu novih članova kao i o nagradama i predstojećem koncertu RKUD-a “Pelagić” priča sekretar Vjekoslav Dragušić.

RKUD-Pelagic – Pastirkske igre

Zašto se održava godišnji koncert?

– Sva društva na kraju godine obilježavaju svoje postojanje pa tako i mi. Nastojaćemo prikazati sve sekcije koje Društvo ima, od dječijeg ansambla, do prvog tamburaškog orkestra, narodnog orkestra, kao i pjevačke grupe (mlađe i starije), i vokalne soliste, što je prilično zahtjevno.

Primate li nove članove?

– Svakog septembra zainteresovani mogu da se prijave u našim prostorijama jer tokom godine desi se da neko odustane, a mi broj od 400 do 450 članova nastojimo da održimo. To je i maksimalan broj za koji možemo da organizujemo probe, uvažavajući školske i druge obaveze članova.

Kolika je visina članarine?

– Ona iznosi 10 KM mjesečno, međutim ako je dvoje, troje ili više članova iz jedne porodice, onda oni plaćaju jednu članarinu. Djeca poginulih boraca i djeca čija su oba roditelja na birou su oslobođena plaćanja. Svako ko ima volju da nam se pridruži dobrodošao je, s tim što postoji minimalna starosna granica, odnosno mogu se prijaviti djeca koja pohađaju prvi razred osnovne škole.
Folklor je uvijek u modi i uglavnom imamo veliki odziv što dokazuje činjenica da trajemo već dugi niz godina.

Kako su članovi grupisani?

– Društvo ima tri dječije i tri grupe za odrasle. Jedan ansambl čine studenti i srednjoškolci pretežno 3. i 4. razreda, izuzev ako su dobri igrači, mogu se priključiti i učenici iz 1. i 2. razreda. Ako neko igra od svoje 7. ili 8. godine, on je do prvog razreda već dobar igrač.

Koliko kulturno-umjetnička društva njeguju igre iz Republike Srpske?

– Oko toga se vodi polemika već godinama. Kada se gleda geografski, narod je uvijek dolazio i odlazio, bilo je seoba, a one sa sobom nose razne običaje. U KUD “Pelagić” pretežno se igraju igre sa prostora Glamoča, Krajiške igre, zatim iz istočne Hercegovine, nešto sa Grmeča itd. Kada se ove igre uporede, između njih nema velikih oscilacija i pretežno se za njih koriste iste nošnje. Naše Društvo ima veliki broj nošnji, dosta originala, jer ipak postojimo dugo.

Mislite li da je Republici Srpskoj potrebno još kulturno – umjetničkih društava?

-Da, naravno. Mi čuvamo tradiciju i volimo konkurenciju jer onda imamo priliku da pokažemo šta smo sve postigli tokom ovih godina našeg postojanja.

RKUD “Pelagić” je bilo učesnik i pobjednik mnogih festivala. Možete li izdvojiti neke Vama najdraže nagrade?

– To su svakako dva ordena. Prvi je “Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem” kojim je RKUD “Pelagić” odlikovan 1997. godine od strane tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita, a drugi je “Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom”, takođe u SFRJ.

Planirate li uskoro učešće na nekom takmičenju?

– Sljedeće godine u martu slavimo 85 godina postojanja, pa planiramo učešće na festivalima u Turskoj i Rusiji. To su zemlje sa jakom kulturom i dugom tradicijom. Nadamo se dobrom uspjehu tamo.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/dragusic-mi-cuvamo-tradiciju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])