Petogodišnja Anja Vukelić iz Banjaluke virtuoz na klaviru (FOTO)

Objavljeno: 5. 12. 2015 u 11:24h

Za petogodišnju Anju Vukelić iz Banjaluke može se reći da je mali virtuoz na klaviru.

Svoj prvi javni nastup imala je prošli mjesec, dok je publiku zadivila odsviravši pjesmicu “Igra patuljaka”, nakon čega je nagrađena gromoglasnim aplauzom. Kreativnost i talenat ova naizgled povučena djevojčica ispoljila je onog trenutka kada je svoje prste prislonila na dirke i počela svirati prve taktove, a od tada njena ljubav prema ovoj umjetnosti ne jenjava.

Majka Branislava, novinarka po struci, govori kako Anja gaji veliku ljubav prema muzici, voli pjevati i plesati. Ima tri kćerke, od kojih jedna svira gitaru i upravo je to bio povod zašto je Anja izrazila želju da svira neki instrument.

“Na pitanje mene i supruga Siniše šta bi voljela svirati, odgovorila nam je klavir, a mi kao roditelji samo smo slušali njene želje”, kaže Branislava i dodaje da ih je to dovelo u Institut “Opus Conmusica”, gdje su upisali Anju, kako bi vidjeli da li ona zaista ima talenta za muziku.

Anja je 25. novembra u Jevrejskom kulturnom centru prva otvorila koncert na kojem je mogla da spozna šta uopšte znači pojam koncert.

Ova petogodišnjakinja svoje utiske nakon prvog javnog nastupa opisala je kratko i jasno u dvije riječi “super i odlično”, kaže Branislava i dodaje kako je Anjino najveće iznenađenje bio dolazak velikog broja njenih drugara iz vrtića i ulice kako bi joj pružili podršku.

Pred dolazak na čas muzičkog kod Anje vlada prava euforija, tako da se u posebnu torbicu revnosno pakuju knjige s notama, bira garderoba i pravi frizura.

Koliko je ova malena odgovorna, ističe i ponosna majka, koja kaže da “kada se vrati iz vrtića, ona sama sjedne za klavijature i svakodnevno vježba po dvadesetak minuta”.

“To nam je sugerisala i profesorica, koja kaže da je to vrijeme dovoljno za njen uzrast kako se dijete ne bi preopteretilo”, ističe Branislava.

Talentovana djeca ljubav prema muzici pokazuju veoma rano, što znači da tako mala mogu ponoviti melodiju ili ritam, a koji će instrument svirati zavisi od želje i afiniteta.

Jovana Pajić iz Instituta “Opus Conmusica”, koja podučava Anju i sluša svaku njenu notu, kaže kako su se u početku upoznavale kroz igru kako bi djevojčica zavoljela klavir i muziku.

“S obzirom na to da je stidljiva, na početku mi nije bilo lako spoznati da li ima talenta, ali kroz ritam, koji je jedan od prvih znakova, shvatila sam da ona ima izrazito dobar sluh”, kaže Pajićeva i navodi da se kroz ljubav prema muzici i samom instrumentu, naravno uz veliki rad, razvija i talenat.

“To se može iskazati samo kroz ljubav iz koje sve ostalo raste”, ističe Pajićeva.

Ova mala umjetnica u muzički institut odlazi jednom nedjeljno, gdje sat vremena provodi učeći i vježbajući, a do sada je uspjela da savlada osam pjesmica.

Prema riječima profesorice, bitno je da djeca imaju što više koncerata kako bi prevazišli strah od javnog nastupa, dok za prvi nastup ovog malog virtouza ima samo riječi hvale. Kaže kako je to veče Anja bila pravi profesionalac na visini zadatka. Prema njenom mišljenju, talentovanu djecu od malih nogu treba “bacati u vatru” jer oni ne zanju šta je teško, to je za njih zabava.

“Treba ih pustiti da što više sviraju, da osjete scenu i aplauz, rijetko je danas sresti talentovano dijete, pogotovo koje ima pet godina. Anja je doskora bila najmlađi polaznik ovog muzičkog instituta. Neopisiv je osjećaj raditi s tako malom djecom, jer ih sviranje ne može odvesti putem koji ne valja”, kaže Jovana Pajić.

Koncert u porodičnom domu

Da kod porodice Vukelić vlada pozitivna atmosfra svjedoči i činjenica kako Anja često svojim najdražima priredi i koncert.

A, koliko je ova djevojčica svestrana govori i njena želja da u skorije vrijeme počne trenirati karate kao i njene starije sestre, dok u vrtiću uči engleski jezik. Najstarija kćerka Anastasija je karatista, a svirala je violinu, dok srednja kćerka Jovana takođe trenira karate i svira gitaru.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/petogodisnja-anja-vukelic-iz-banjaluke-virtuoz-na-klaviru-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])