Mješoviti hor Srpskog Pjevačkog Društva “Jedinstvo” iz Banjaluke nastupio je na Menhetnu

Objavljeno: 6. 10. 2015 u 18:33h

Mješoviti hor Srpskog Pjevačkog Društva “Jedinstvo” iz Banjaluke nastupio je u nedjelju veče u crkvi Svetog Save na Menhetnu, izjavila je agencija LeitmotivArts koja je specijalizovana za promovisanje umjetnika sa našeg podneblja.

Pripadnici srpske dijaspore i sveštenstva imali su zadovoljstvo da uživaju u fantastičnim zvucima poznatih kompozicija u izvodjenju ovog pjevačkog društva, koje je jedno od najstarijih u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, osnovano 1893. godine.

U svojoj dugoj i bogatoj istoriji ovo društvo ostvarilo je više hiljada nastupa na koncertnim i drugim manifestacijama. Dobitnici su mnogih regionalnih i medjunarodnih nagrada i do sada su snimili četiri albuma.

U svojoj prvoj turneji po Americi, koja je započela nastupom u Bostonu, hor je predstavio jedan dio svog repetoara.

Društvo broji oko pedesetak članova dok ih je u nedelju veče nastupilo šesnaest, predvodjeni vještom palicom dirigenta i kompozitora Nemanje Savića, otvorivši nastup sa himnom Bože Pravde.

Repertoar koncerta činile su i kompozicije duhovne i rodoljubive muzike, kako domaćih tako i stranih autora, medju kojima su i Pavel Česnokov, Vojtek Šistek i Dobri Hristov kojeg mnogi smatraju bugarskim Mokranjcem. Koncert je otvoren.

Kao solisti hora predstavili su se Karolina Mihajlović i Živan Živanović.

hor Jedinstvo 1

Publika je posebno pozdravila izvodjenje pjesama iz šire banjalučke regije, naročito kompoziciju “Krajiške pjesme” autora Nemanje Savića. Pored njega, od domaćih kompozitora izvedene su i kompozicija “Č’čkalica” Dragane Veličković, koja živi i radi u Nišu, kao i niz popularnih rodoljubivih pjesama.

Povodom 40 godina parohije u Patersonu u susjednoj saveznoj državi Nju Džerzi, horu je pripala čast da tamo pjeva na nedeljnoj liturgiji, da bi na njujorškom koncertu izveli početak i kraj Morkranjčeve liturgije Svetog Jovana Zlatoustog.

Prisutne je posebno oduševila kompozicija “Tamo Daleko” koju je hor ostavio za finale koncerta. “Ako se jedna pjesma može nazvati himnom srpskog vojnika onda je to ova pjesma. Publiku uvijek inspiriše i daje poseban pečat ovom našem nastupu patriotskih srpskih pjesama”, kazao je Nemanja Savić u najavi. Aranžman za horsku verziju napisao je Aleksandar Vujić, savremeni srpski kompozitor koji živi i radi u Beogradu.

Nakon koncerta članovi hora imali su priliku da se upoznaju i druže sa publikom i poberu brojne čestitke za svoj nastup kao i za dugogodišnje gajenje kulture i pronošenje slave svoga kraja i njegove bogate kulturne baštine.

Svoju turneju po Americi hor će završiti koncertom u Čikagu.

autor: Danijela Milić/LeitmotivArts  

Foto: Milan Milatović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/mjesoviti-hor-srpskog-pjevackog-drustva-jedinstvo-iz-banjaluke-nastupio-je-na-menhetnu/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot