Trbušni ples zaludio Banjalučanke

Objavljeno: 5. 9. 2015 u 15:16h

Orijentalni ili trbušni plesovi popularni su u cijelom svijetu, zavodljivi pokretni ženskog tijela nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a iako je ovaj ples od davnina bio vezivan za Bliski istok, sve više je Banjalučanki koje svoje slobodno vrijeme poklanjaju baš ovoj plesnoj vještini.

Banjalučki koreografi i instruktori složni su da je iz godine u godinu interesovanje nježnijeg pola za trbušni ples sve veće, ali veliku zahvalnost za to, kako kažu, duguju i TV serijama koje su na najbolji način promovisale ljepotu ove umjetnosti.

Trbušni ples izvlači ono najbolje iz žena, budi ili podstiče senzualnost i ženstvenost, dovodi do većeg samopouzdanja, a koreografi često naglašavaju da one koje treniraju ovu vrstu plesa imaju drugačiji pogled na svijet, tolerantnije su, imaju ljepše držanje, a trenirajući redovno možete da smršate i da zategnete liniju, kao da ste bili na dobrom aerobiku.

Aleksandra Tešanović, osnivač i glavni instruktor u Plesnom studiju „Oriana & Oria“, kaže da u trbušnom plesu godine i fizički izgled ne predstavljaju nikakvu ulogu.

“Godine ne igraju nikakvu ulogu, štaviše, to je kao i sa vinom – što ste stariji to ste bolji. Nije važan fizički izgled ni kilaža nego samo volja, želja i zainteresovanost, uz, naravno, redovne treninge. U našem klubu raspon godina kretao se recimo od djevojčica od šest, sedam godina, pa do žena od 60 godina. Neke od najpoznatijih orjentalnih plesačica svijeta imaju 50-60 godina” kaže Tešanovićeva.

Orijentalni ples, iako uglavnom privlači ženski rod, nije strano da i muškarci „zamrdaju“ kukovima.

“Mi smo prije nekih pet ili šest godina imali muškog člana kluba kojem sam se  divila na hrabrosti, a onda i na pokretima koji su zaista bili odlični. On je na treninge dolazio dva mjeseca i bio je zaista uspješan, ali kako smo tada plesali u Domu omladine, često su ga zapitkivali zašto pleše sa ženama i onda je, nažalost, popustio pritiscima sredine i odustao od treninga. Ne vidim zašto muškarci ne bi plesali orijentalni ples, naročito ako znamo da su njihove koreografije drugačije i da sve to može da izgleda veoma dobro” ističe Tešanovićeva i dodaje da situacija nije ništa drugačija ni u regionu, pa se tako samo dva muškarca bave profesionalnim trbušnim plesom.

Bojana Dozet, instruktor i osnivač plesnog studija „Faraon“, kaže da je orijentalni ples prije svega jako zdrav za tijelo kod djece u razvoju, pozitivno djeluje na samopouzdanje, na pravilno držanje, jačanje odgovornosti i zadržavanje pažnje.

“Jako je koristan i za starije osobe zbog pokreta svih dijelova tijela. Naprosto, osjećate se pokretljivije, sa manje bola u leđima ako često sjedite ili držite pognutu glavu. Orijentalni ples mogu da treniraju čak i četvorogodišnje djevojčice. Jednostavno, nema granica. U klubu, tako, imamo djevojčice predškolskog uzrasta, ali i bake kojim se ponosimo, jer više uživaju u ovome nego 20-godišnjakinje” priča Dozetova.

Aktivna tri kluba

Kada je Banjaluka u pitanju, ona kaže da postoje razni festivali, predstave, kao i da se sve veći broj klubova trudi da predstavi u najboljem svijetlu ovaj ples i da se djevojke što više aktiviraju i zainteresuju.

“Često smo na festivalima u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i drugimgradovima, pošto Banjaluka baš i ne obiluje takvim dešavanjima. Upravo u subotu ćemo učestvovati na Međunarodnom festivalu orijentalnog plesa u Somboru” dodaje naša sagovornica.

U Banjaluci trenutno aktivno rade tri plesna studija u kojima može da se trenira orijentalni ples. Cijene se uglavnom kreću od 20 KM, ali treniranje orijentalnog plesa iziskuje mnogo više od same članarine.

“Orijentalni ples na početku ne zahtijeva dosta ulaganja kada tek postajete član, jer tada učite osnovne pokrete koje mozete lako savladati, ali kada se malo više zainteresujete i poželite da nastupate na nekom festivalu, onda vam trebaju kostimi koji su poprilično skupi, ali mi se trudimo da to prebrodimo tako što posuđujemo kostime našim članicama koje nisu u mogućnosti da ih priušte. U isto vrijeme, naši troškovi su zaista veliki. Prije svega tu su troškovi oko poslovnog prostora, režija, stalnog praćenja svjetskih trenera i odlazaka na njihove radionice, do kostima koje kupujem u Kairu da bi od prvog efekta zainteresovala gledaoce za ono sto slijedi. Ovo se radi samo iz ljubavi, nikakva zarada ne postoji u ovoj vrsti plesa, ili joj barem ja ne težim, jer je moja profesija usmjerena na drugo zanimanje, a ovo je jedna predivna rekreacija bez koje ne bih mogla da zamislim život” zaključuje Dozetova.

Izvor: banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/trbusni-ples-zaludio-banjalucanke/||claudebot