Aleksandra očarala operske agente anđeoskim glasom

Objavljeno: 14. 8. 2015 u 09:54h

“To je bilo petnaest najboljih dana u mom životu, nevjerovatno lijepo i bogato iskustvo. Radila sam sa profesorima iz Mađarske, Amerike, Austrije, Njemačke, sa Balija…”

“Dobila sam priliku da pjevam pred poznatim agentom iz svijeta opere Jozefom Husekom, od kojeg sam dobila izuzetno pozitivne komentare i poziv na još jednu audiciju u Beč za dva-tri mjeseca.”

Ovo su samo neki od utisaka koje je “Glasu Srpske” otkrila talentovana operska pjevačica iz Banjaluke Aleksandra Bilanović, koja se nedavno vratila iz Budimpešte, gdje je bila učesnica ljetnje škole za instrumentaliste i pjevače “Cresido Summer Institute”.

Aleksandra, kao jedina učesnica iz RS, imala je priliku da sa još 180 kolega iz cijelog svijeta uči od velikih muzičara, a izabrana je da pjeva na posljednjoj, gala večeri ljetne škole kao jedna od najuspješnijih polaznica škole.

“Mnogo sam naučila i o sebi i o svijetu opere, i sve u vezi sa mojom strukom što je od neprocjenjive važnosti za moj budući poziv. Mislim da je svaki detalj koji sam naučila značajan i ne bih mogla izdvojiti nešto posebno. Kao nagradu sam dobila stipendiju i za iduću godinu, kada ću pjevati na koncertu pobjednika”, kazala je Bilanovićeva.

Talentovana umjetnica smatra da je ova vrsta učenja veoma važna za mlade ljude koji žele da nadograđuju svoje znanje.

“Može se naučiti puno, i to dosta toga što se ne uči na akademiji ili u srednjoj školi. Uz to, nauči se i kako to izgleda u stvarnom svijetu, koliko su intenzivne probe, koliko je bitno i kako se odnositi prema radu i poslu profesionalno i koliko se to cijeni. Isto tako, mnogi, uključujući i mene, otkriju ko su zaista i gdje su na putu do uspjeha i u kojem pravcu nastaviti dalje školovanje”, istakla je ona.

Srednju muzičku školu završila je u Banjaluci na dva smjera, viola i solo pjevanje, ali ipak je ljubav prema pjevanju pobijedila i put je odveo u Zagreb, na Muzičku akademiju.

“Tamo sam se jako dobro snašla i puno naučila od svoje profesorke pjevanja, kao i drugih profesora. Smatram da su tamo u svakom slučaju bolji uslovi nego ovdje, jer je opera tamo zastupljenija nego u RS i BiH. Njihov sistem obrazovanja je dosta razvijeniji od ovog kod nas, što se opere tiče”, objasnila je Bilanovićeva.

U svoju biografiju već je upisala prestižna priznanja. Pohađala je seminar operske režije kod Matijasa Berendsa, uglednog američkog profesora Marvina Kenzeja, te seminar lida kod Brede Zakotnik. Ove godine priprema svoju prvu glavnu ulogu iz opere “Amelija ide na bal” kompozitora Đan Karla Menotija, kojom će se predstaviti u decembru u Zagrebu. Za mlade muzičare u Srpskoj kaže da su uskraćeni za mnogo toga.

“Ima izuzetno talentovanih muzičara i velika je šteta što država tako slabo ulaže u obrazovanje i podršku umjetnicima. Kultura u ovoj zemlji je na jako niskom nivou i gotovo je nemoguće uspjeti i živjeti od klasične muzike. Jako cijenim i poštujem sve umjetnike koji se bore da se kultura podigne na viši nivo, za to je potrebna velika hrabrost i upornost”, naglasila je Bilanovićeva.

Planovi

“Kada završim formalno obrazovanje, planiram i dalje nadograđivati svoje znanje da bih postala kvalitetna umjetnica i pjevačica. Svjesna sam da uspjeh ne dolazi preko noći i da za uspjeh moramo imati velike snove i biti fokusirani na cilj, raditi vrijedno i kvalitetno, ali i raditi na sebi duhovno. Jako je bitno biti uporan, nikada ne odustajati. Treba ići hrabro u sve izazove koji se pojavljuju na putu, i prelaziti prepreke bez straha i brige od neuspjeha”, poručila je Aleksandra Bilanović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/aleksandra-ocarala-operske-agente-andeoskim-glasom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])